Kanada vann OS-guld efter en riktig rysare mot USA.
Kanada vann OS-guld efter en riktig rysare mot USA. - Foto: Scanpix
22 av 23
23 av 23

Kanada OS-mästare efter förlängning

Sidney Crosby stor matchhjälte när Kanada knep guldet i rysarfinalen mot USA.

Finalen infriade precis alla förväntningar. Intensiteten, det vackra men ändock hårda spelet, trycket från läktaren - allting fanns. Men till slut var det ändå endast ett lag som kunde lämna isen som segrare och med OS-guldet.

Kanada tog ledningen genom Jonathan Toews. Chicago-spelaren utnyttjade ett försvarsmisstag från de amerikanska spelarna och tryckte hårt in matchens första mål efter 12.50.

I den andra perioden utökade värdnationen ledningen genom Corey Perry, som snyggt sköt in 2-0-målet bakom Ryan Miller i USA-kassen.

Men USA gav inte upp och endast minuterna därpå kom reduceringen. Ryan Kesler styrde in Patrick Kanes stenhårda skott och gav storbrodern från söder nytt hopp - och som de tände till. USA krigade på och radade upp flera målchanser. Med minuten kvar tog laget ut målvakten och tryckte på allt vad de kunde för kvitteringen - som till slut även kom. Med endast sekunderna kvar av den sista perioden tryckte Zach Parise in 2-2-målet och tog matchen till förlängning.

Väl i förlängningen fick superstjärnan Sidney Crosby göra det. Med ett hårt skott skickade han in det avgörande 3-2-målet och fixade guldet till värdnationen Kanada.

Det var besvikna amerikaner som efter matchen intervjuades i mixed zone, men de föll med äran i behåll.

- Vi kämpade hårt, spelade en stabil match, men orkade inte i förlängningen. Vi gjorde ett enormt bra jobb under turneringen, säger USA:s Bryan Rafalski till SVT.

- Det var ett grymt skott av Crosby, fortsätter den amerikanske stjärnbacken.

Glädjen var givetvis påtaglig hos kanadensarna som i natt skrev om ishockeyns historieböcker.

- Det känns fantastiskt! Vi var grymt fokuserade, säger Kanadas målvakt Roberto Luongo.

Till slut stannade även hela Kanadas hjälte till i mixed zone. Sidney Crosby avgjorde tidernas hockeyfinal, men behåller fötterna på jorden.

- Helt underbart när pucken gick in, men det kvittar vem som gjorde målet, för vi är mästare. Det är fantastiskt, förklarar den unge superstjärnan.

/
/
/
USA
/

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.