Stockholm

Judoframgång i Prag

1 av 3
. Foto: Robert Eriksson
2 av 3
. Foto: Robert Eriksson
3 av 3
. Foto: Robert Eriksson

I helgen tog Marcus Nyman ett brons i världscupen i sin andra internationella tävling som senior.


Läs mer

När världscupen i Judo stannade i Prag under helgen var det inte många som trodde på en svensk medalj. Senast en svensk herre lyckades med det var nämligen för fyra år sedan.

Men den 19 år gamle Marcus Nyman från Stockholmspolisens IF tänkte annorlunda och tog brons i 90 kg.

Om hans prestation säger landslagscoachen Robert Eriksson följande till Nyheter24.

- Marcus slog bland annat juniorvärldsmästaren i första matchen sen en polack som har varit femma på EM två gånger. Men den mest meriterande skalpen var mot Grekov från Ukraina som har vunnit EM hela tre gånger. Det var endast i den matchen som Marcus var illa ute men lyckades vända matchen i slutet. Annars var han mycket stabil och säker i sina matcher, speciellt i bronsmatchen mot Dumke från Tyskland där han i princip malde ner honom för att sen avgöra i golvet på fasthållning.

Under förra året gjorde Nyman sitt sista år som junior och vann flera stora tävlingar med segern på junior-EM som den största meriten. Redan nu har han alltså vad som krävs för att lyckas som senior.

- Marcus största styrka är helt klart hans fysik och imponerande styrka, trots sin ringa ålder så är väldigt fysiskt stark i hela kroppen. Med en förbättrad teknik och taktik så kommer Marcus bli väldigt svårstoppad, säger Eriksson till Nyheter24.

En annan svensk som gjorde en bra tävling är Martin Pacek som tog en femteplats i 100 kg. Förra världscupen kom han på sjunde plats och trenden ser alltså lovande ut för de unga svenskarna.

- Både Marcus och Martin har nu visat att dom kommer att bli och räkna med i framtiden, sen ska man ju komma ihåg att konkurrensen är stenhård i dessa viktklasser. Men det var riktigt längesedan vi hade två stycken på denna nivå och dom har flera år framför sig. Förhoppningsvis så kan det räcka hela vägen till OS i London 2012, avslutar Eriksson med.

Senaste nytt

Chelsea redovisar miljardförlust

Publicerades: 1 timme sedan

AIK:s tränare fälls – får tillrättavisning

Publicerades: 2 timmar sedan

Vill stoppa Israel – Fifa skjuter upp lottning

Publicerades: 3 timmar sedan

Barça-stjärnan tillbaka – med till Sverige-match

Publicerades: 3 timmar sedan

Klart: Stängt tak på Friends i EM-kvalet

Publicerades: idag 11:28

Mora tog ny seger i serien mot SSK

Publicerades: idag 08:00

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.