Stockholm

Svensson vill ha bältet

1 av 2
. Foto: Einar Samuelsson/Nyheter24
2 av 2
. Foto: Einar Samuelsson/Nyheter24

Nyheter24 besökte Frontier MMA i Malmö för att prata med Martin Svensson om den kommande titelmatchen på The Zone FC 6 "Evolution".


Läs mer

I källaren till Rosengårds sporthall ligger Frontier MMA som drivs av veteranen Robert ”Bobby” Sundel. Där tränar 24-åringen Martin Svensson inför titelmatchen den 27 mars på The Zone FC 6 "Evolution".

Matchen går i fjädervikt, en viktklass han aldrig tidigare varit nere i och hans motståndare heter Fernando Vieira och har en världsmästartitel i Brasiliansk ju-jutsu.

Men Svensson verkar bara se fram emot mötet.

- Det är kul, nu kan man få ett bälte och jag hoppas att det är ett riktigt tungt bälte. Det finns ju så många titlar men det är ändå kul att ha ett bälte runt midjan. Jag tror det är bra med bälten, till exempel när man förhandlar med andra organisationer, säger Svensson till Nyheter24.

Hur kommer det sig att det blev i fjädervikt?

- Jag och min tränare Bobby har pratat om att jag ville ner en viktklass så det var väntat. Jag tycker inte att jag har så mycket att hämta i 70 kilo, där är jag för liten, förklarar Svensson.

Därför följer han just nu en extra tuff diet eftersom han inte riktigt tappat så mycket vikt som väntat. När Nyheter24 besöker klubben väger Martin 73 kilo och har alltså 6 kilo kvar att tappa.

Vad vet du om din motståndare?

- Jag har tittat lite på nätet och han verkar vara en duktig grappler så jag tror inte det blir så mycket grappling från min sida utan jag kommer att jabba och hålla avståndet för att försöka trötta ut honom. Vi hamnar säkert på marken förr eller senare, men får jag välja så håller vi det stående.

Sen debuten i mars 2008 har Svensson hunnit med att gå sex matcher, endast en gång har han fått se sig besegrad och det var på hemmaplan i Malmö under K-1 Scandinavia förra våren mot Billy Malm. En upplevelse som Martin säger lärde honom mycket.

- Det var sjukt alltså, jag har aldrig mått så dåligt och kunde inte göra något på en vecka. Det är jobbigt fortfarande och jag har med mig det på varje träning. När man är riktigt trött tänker jag på hur det kändes då och då har man lite mer att ge.

Vad var det som gick fel i matchen?

- Jag lärde mig mycket om hur viktiga förberedelserna är inför en match. En förlust går man igenom mycket mer än en vinst, i alla fall jag, så det gav mycket. Jag var i jättebra form men mentalt funkade det inte, jag räknade inte med att det skulle vara en sån press med vänner och familj på plats.

Vid sidan av träningen jobbar Martin halvtid som mötesbokare på ett finansieringsbolag i Malmö, det gör det möjligt att även träna på morgonen under veckorna. I övrigt kretsar mycket av livet kring klubben.

- Att gå ut och festa är inte något jag tycker är kul, de på klubben blir ens vänner och jag gör mycket hellre det här, min gemenskap finns på klubben. Allt det andra har jag redan gjort. Och de vänner man har utanför klubben förstår att man inte har tid inför en match, men i stället tar man igen det efter att man gått matchen, då gör man inget annat än är med vänner och familj, säger Martin.

Hur ser dina dagar ut vanligtvis?

- Jag går upp vid sju, sen är det träning nio till elva och efter det vilar man lite och äter. Sen går jag till jobbet och jobbar till fem, efter det är det direkt till klubben för att hålla pass och sen tränar jag själv. Vid tio är jag hemma igen och då är det bara att lägga sig. Så kör jag måndag till fredag men jag försöker att vila helt på lördagar. Det är tufft, men värt det.

Att satsa som proffs på heltid säger Martin självklart är en dröm, men ännu finns inte möjligheten att göra det till hundra procent. Han säger sig inte heller vara särskilt sugen på att åka till andra klubbar i Sverige och träna utan tycker att han får det han behöver på Frontier MMA. Däremot åker han gärna utomlands och tränar om det finns möjlighet.

Har du någon fighter du gillar speciellt mycket?

- Den stil jag gillar mest? Jag hade ju inte bangat att vara som Anderson Silva, jag gillar alla som är southpaws och är långa och smala. En annan jag gillar är Jon Jones.

Martin har sin bakgrund i sport Ju-jutsu som han började träna hemma i Hörby vid 17 års ålder och anledningen till att han började träna var enkel.

- Min bror började med karate och var duktig på att slå och sparka mig. Så jag ville kompensera det med att börja med judo för att kunna brotta ner honom. Men det fanns ingen klubb i Hörby, så det blev ju-jutsu istället. Men när började kunna brotta ner honom hemma började han också, då fick jag spö igen.

De tillbringade också mycket tid med att kolla på videos med Royce Gracie och redan då visste Martin att det var grappling han ville lära sig i första hand. MMA började han med på Hilti i Karlstad då han pluggade där, men efter en termin hamnade han i Malmö och började på Frontier MMA i januari 2007. Ett år senare debuterade han som proffs.

Är UFC målet?

- Jag slåss hellre i Japan, där är man är mer hjälte och det är lite mer glamour, det gillar jag. Det är också skillnad på japansk MMA mot resten av världen tycker jag. De jobbar mer för avslut på marken istället för att ligga och hålla positioner, det tilltalar mig mer, säger Martin avslutningsvis innan han börjar kvällens träning.

Missa inte den efterföljande bildspecialen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.