Torsdag 23 Sep
Stockholm

Bytte judo mot MMA

1 av 2
2 av 2

Kristoffer Murén är svensk mästare i Shootfighting. Han går sin andra proffsmatch i The Zone FC på lördag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Från att ha varit en av Sveriges bästa judokas lämnade Kristoffer Murén sporten år 2008 för att satsa på MMA istället. Då hade han gått över 500 matcher och bland annat tagit ett brons på en internationell A-turnering i Estland samt blivit svensk mästare.

- Anledningen till att jag valde att börja tävla i MMA i stället för judon var framför allt två anledningar. Den första var att jag hade kommit så längt jag kunde komma inom judon. Skulle jag velat ha blivit ännu bättre skulle jag ha varit tvungen att satsa på heltid och flytta till Borås där större delen av landslaget finns, förklarar Murén för Nyheter24.

Den andra anledningen handlar istället om möjligheten till försörjning.

- Jag har tränat judo i nästan 17 år och tjänat cirka 10000 medan jag har kört MMA i 2 år och låt säga att det ser ljusare ut i denna sport, säger Murén.

I januari 2008 började Murén med MMA och tränar på Escalate MMA i Nyköping. Under 2009 hann Murén med att både bli svensk mästare i Shootfighting samt göra proffsdebut. Det sistnämnda skedde på The Zone FC "Bushido" i november via domslut mot Christopher Wassberg. Matchen utsågs dessutom till galans bästa.

- En proffsdebut är obeskrivlig. Man tränade stenhård för att kunna prestera max. Utöver det spelade nerverna en ett spratt genom att drömma massor på nätterna. Ena natten stod men med händerna resta i luften, kvällen där på låg man toknockad på backen. När man sedan går in i en fullsatt Lisebergshall där alla ögon följer en fram till buren. Men det var en magisk känsla att stå där till slut med händer resta mot taket, förklarar Murén.

Hur har du fördel av din judobakgrund?

- Det ger mig större fördelar i backen och i clinchen men jag jobbar konstant på boxning och muay thai för att kunna överraska mina framtida motståndare.

På lördag möter Murén en norrman vid namn Tor Olav Hauge som hoppade in när hans ursprungliga motståndare skadade sig, något som förändrat en del i upplägget.

- Jag var inställd på en gameplan som vi hade kommit ganska långt med men tyvärr blev ju han skadad och istället ställs jag framför en norman. Jag är bara glad att få köra match och det spelar mig ingen större roll vem som står framför mig så länge personen är bredd att ge järnet för en grym match, säger Murén.

Hur har du lagt upp träningen inför matchen?

- För att kunna ge allt så har kört lite gym för att gå upp i vikt samtidigt som jag körde långdistans för att få upp grundkonditionen. Nu dom senaste veckorna har jag lagt över mer på explosivitetsövningar och intervaller istället. Tyvärr så är det lite mycket snö i backarna för att kunna köra syra men det finns alltid andra metoder. Den sista tiden har jag bara täppt igen några luckor i min gameplan.

Hur mycket måste du banta inför en match?

- Jag knallar omkring på 70 kilo normalt, har biffat på mig lite nu eftersom min första var just i 70 kilo men nu blir det bara lite bättre kost för att lätt väga in på 69 kilo. Men jag är villig att möta folk även i 65 kilo om det är bra matcher.

Vid sidan av träningen jobbar Kristoffer på Scania i Södertälje men han siktar på ett liv där han inte behöver arbeta vid sidan av sporten.

- Målen i karriären är att kunna träna MMA på heltid och stiga i världsrankingen. Vilken liga jag kör i gör mig inte så mycket! Det är mitt namn som folk ska ha koll på, säger Murén.

På lördag går Kristoffer in i buren i Lisebergshallen för en andra gång med siktet inställt på att komma ett steg närmare sin dröm om att kunna leva på MMA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela