Svenska katapokalen

För 23:e året i rad tävlas det i helgen i Svenska katapokalen i Eriksdalshallen i Stockholm.


Nyheter24 bytte några ord med Per-Ola Olsson som är initiativtagare och grundare till tävlingarna. Över 600 personer spridda på 33 lag och nio länder deltar i tävlingarna.

- Eftersom jag är karatetränare till yrket såg jag tidigt behovet av en sådan här tävling just för att bredda och öka förståelsen för traditionell japansk karate, berättar Per-Ola för Nyheter24.

Kata är ett slags förutbestämt, pedagogiskt rörelsemönster med offensiva och defensiva tekniker, som används beroende på vad situationen kräver.

Tranan är en känd katateknik som säkert alla känner till från kultfilmen ”Karate Kid”

Tävlingarna i Eriksdalshallen har blivit en institution inom svensk karate. Den rymmer både elit och amatörer.

Syftet med tävlingarna är bland annat att värna om och stödja traditionell karate.

Några av klubbarna från Stockholm kommer med nästan hela sina trupper.

Botkyrka Shukokai Karateklubb har 60 startande, vilket är i princip alla i klubben. Från Täby kommer Tibble KK som har 50 startande.

Det kommer klubbar från Helsingborg i söder till Piteå i norr för att delta i tävlingarna.

- Vi har allt från sjuåringar till folk över femtio år som tävlar. Den stora bredden på tävlingarna är viktig då den möjliggör att vi kan organisera detta år efter år, säger Olsson.

Även om bredden är viktig vill man gärna att tävlingen växer i status sett ur ett internationellt perspektiv. Det gör man bäst genom att få dit högklassiga internationella tävlande.

- Vi försökte att få hit japanska katauttövare, men det gick i stöpet. Men vi har hela det svenska katalandslaget och till exempel en tysk mästare, berättar Per-Ola för Nyheter24.

För den som är nyfiken så börjar tävlingarna nu på lördag klockan tio på morgonen. Mer information om tävlingarna finns att hämta ner på Inoue.se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

1 timme sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

1 timme sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

2 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

3 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.