Sven Nylander.
Sven Nylander.

Sven Nylander får sjukpeng efter kokainskandalen

Kammarrätten ändrar länsrättens dom och ger Nylander rätt till sjukpeng.


Nyheter24 kan avslöja att den före detta friidrottaren Sven Nylander vinner mot försäkringskassan i kammarrätten om storleken på hans SGI, sjukpenninggrundande inkomst, under den tid han var sjukskriven efter att ha ertappats med kokain vid EM i friidrott i Göteborg 2006.

Nylander jobbade för stiftelsen Ren idrott, men blev av med jobbet då det framkom att han hade drogproblem. En fråga i målet har varit hur den lön han fått från sitt eget bolag efter att han sparkats ska räknas.

Dessutom påpekade Nylanders försvar att länsrätten blint litat på Försäkringskassans utredning där man anfört att han erhållit sjuklön från sin arbetsgivare.

Detta ska dock inte stämma då arbetsgivaren inte har någon skyldighet att betala ut sjuklön på grund av att han har ådragit sig sjukdomen genom det uppsåtliga brott han dömts för.

Faktum är att varken försäkringskassan eller länsrätten tagit hänsyn till ovan nämnda fakta, vilket lett till at Nylanders sjukpenninggrundande inkomst varit allt för låg.

Däremot tog kammarrätten saken i egna händer och beslutade att Sven Nylanders beräkning av sin framtida inkomst är trovärdig. Uppgifterna har framför allt stöd av lönebesked och kontrolluppgifter, vilka inte kontrollerats av Försäkringskassan.

Därav kommer Nylander att erhålla 300 000 kronor SGI från och med den 16 augusti 2006.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!