Ung EM-trupp i judo

- 22/04/2010, 09:57 -
1 av 2

judo2010.eu

2 av 2

judo2010.eu

I Wien startar i dag Europamästerskapet i judo. Sverige ställer upp med fyra lovande judokas.

Av 305 anmälda finns det fyra unga svenska herrar varav tre stycken gör sitt första Europamästerskap. I den stenhårda konkurrensen vill de ta den första svenska EM-medaljen sen 1985 på herrsidan.

Truppen anlände till Wien under onsdagen efter att ha tvingats ta sig ner med minibuss till följd av problemen med flygtrafiken.

- Resan blev helt plötsligt 24 timmar längre än planerat, men det ska inte ha några större påverkar på dom aktiva inför tävlingen men det blev ju minst sagt ett visst bök för att rodda ihop allt. Men dom flesta nationerna har blivit drabbade mer eller mindre och mig veterligen så skall alla vara på plats, säger landslagscoachen Robert Eriksson till Nyheter24 på plats i Wien.

Ung trupp

I truppen är den den yngsta i gänget är också den mest meriterade. Den 19 år gamle Marcus Nyman från Stockholmspolisens judo tävlar i -90 kilo och gör sitt första år som senior men har redan tagit en bronsmedalj i världscupen, det i sin blott andra internationella seniortävling.

Som junior vann Nyman EM, tog ett brons på VM och till det kan man lägga att han i flera år dominerat de svenska mästerskapen för seniorer.

Äldst i truppen är den snart 23 år gamle Martin Pacek från Kristianstad som tävlar i -100 kilo. I år har han lyckats bra i den hårda konkurrensen i världscupen och tagit såväl en femteplats samt en sjundeplats där han båda gångerna var nära att sluta högre upp i placeringarna.

20-årige Olle Sundström är klubbkompis med Nyman och tävlar -60 kilo vilket är den lättaste viktklassen. Förra året deltog han på VM samt är flerfaldig svensk mästare. Sist men inte minst deltar tungviktaren Christoffer Johansson från Frövi. 22-åringen vann förra året bland annat finska öppna mästerskapen samt har varit trea på junior-EM.

Målet är minst en åttondeplacering

För den unga truppen handlar mycket om att börja satsningen inför OS 2012 och där är EM ett led i att förbereda sig. Inför mästerskapet har truppen varit på läger i Ungern och Tjeckien samt finslipat formen i Göteborg den sista tiden.

- Målsättningen i det stora är att ha minst en topp åtta och att varje aktiv kan vinna 1-2 matcher. Sen är det ju lite större krav på Marcus och Martin då det är dom som har presterat bäst under våren och i dagsläget har störst möjlighet att göra ett bra resultat, säger Robert Erikson.

Lättviktaren Sundström tävlar redan på torsdagen, de andra tre tävlar på lördagen. Liverapportering samt livestream kommer att finnas på Europeiska judoförbundets hemsida.