1 av 3
- Foto: spifjudo.se
2 av 3
- Foto: Hans Punz/AP
3 av 3
- Foto: Hans Punz/AP

Nyman skrev judohistoria

Under lördagen blev 19-åringen Marcus Nyman den första svenska Europamästaren i judo någonsin.


När Marcus Nyman från Stockholmspolisens IF gick upp i finalen i 90-kilosklassen mot Varlam Liparteliani från Georgien hade han redan skrivit historia. Ingen annan svensk herre hade tagit sig till final och den senaste medaljen togs för 25 år sedan.

- Det här är historiskt eftersom ingen annan svensk gjort det här, så det säger en hel del. Dessutom är han bara 19 år och gör sitt första år som senior, så det går nästan inte att finna ord, säger hans tränare Boris Novotny till Nyheter24 över telefon.

Nyman tog hem guldet efter en taktisk och avvaktande match. Efter fem minuter hade ingen av dem vågat riskera något vid en attack och poängtavlan stod tom med undantag av varsin varning.

I förlängningen ges vinsten till den första som tar poäng och efter två minuter attackerade Nyman och tilldelades den lägsta poängen, yoko. Det räckte för seger och en överlycklig Nyman blev Europamästare inför bland annat Vladimir Putin som fanns i publiken.

- I finalen var Liparteliani storfavorit med sitt EM-silver från 2009, han har även slagit Marcus tidigare och visade god form under dagen. Men Marcus hade kontrollen under större delen av matchen och kunde styra den dit han ville, säger Boris Novotny.

Vad var målsättingen inför turneringen?

- Han tog ju ett brons nu på världscupen nyligen, så vi visste att han hade kapaciteten. Men inte att han skulle gå och vinna hela EM. Han har även varit lite småskadad på sistone och jobbat över en hel del på sitt arbete så det har inte blivit så hård träning de sista veckorna. Han åkte ner till Wien utan några som helst krav, säger Boris Novotny.

Svensk judo har länge saknat internationella framgångar och Boris Novotny hoppas att det här kan leda till en positiv utveckling för sporten.

- Jag hoppas det här påverkar judon i Sverige, det är inte en sport det skrivs om men förhoppningsvis kan det här ändra på det. Jag hoppa det påverkar såväl resultaten som intresset kring sporten och gör att folk tänker att judo är en sport man kan vinna stora titlar i.

Vilken är hans stora styrka?

- Hans största vapen är hans tävlingspsyke, han har bra fysik också, men hans psyke är speciellt. Han går in och kör sin judo och tänker inte på vem han möter, säger Boris Novotny.

Nyman har redan vunnit EM en gång, det var som junior år 2009 och han har även ett brons från junior-VM. Med den här starten på seniorkarriären bådar det gott för fler stordåd, Sverige har till exempel ingen OS-medalj ännu.

- Han har alla förutsättningar att ta en medalj på OS, men det är lång väg dit. Den här framgången kom väldigt tidigt för Marcus och han är ännu okänd för de flesta. Nu kommer de att studera honom noga, men jag är övertygad om att han med sitt hårda arbete kommer att stå på pallen även i ett OS, säger Boris Novotny.

EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

1 timme sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.