135 miljoner till svensk idrott

Regeringen har sagt ja. Svensk elitidrottssatsning får 135 miljoner kronor.


Svensk idrott får 135 miljoner kronor till en elitsatsning. Pengarna kommer från Svenska spels exceptionellt stora vinst 2007.

Riksidrottförbundet, RF, hade ansökt till regeringen om att få ta del av Svenska spels stora vinst, och på torsdagen biföll regeringen RF:s ansökan.

Beslutet innebär att RF får använda medlen till en flerårig samlad förbundsövergripande och behovsprövad elitsatsning inom svensk idrott. Riksidrottsförbundet ska redovisa den närmare inriktningen av elitsatsningen i juni 2009.

– En samlad elitsatsning är mycket efterfrågad av våra medlemsförbund. Nu kommer svensk elitidrott att få helt andra förutsättningar att vässa sin konkurrenskraft internationellt. Fler unga talanger i landet får möjlighet till satsning och större chans att nå hela vägen fram till medaljer i olika idrotter, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i RF, till organisationens hemsida.

RF skriver på sin hemsida att man under hösten har intensifierat diskussionen om svensk idrotts behov av kraftsamling och en samlad elitsatsning, för att inte tappa mark i den internationella konkurrensen. En elitsatsning ska inkludera direkt stöd till de enskilda specialidrottsförbundens elit- och landslagsverksamhet, och resurser till områden där idrotten gemensamt kan resursoptimera i stället för att varje förbund bygger egen kapacitet. Den samlade centrala kompetensen inom Riksidrottsförbundet, Sveriges olympiska kommitté och Sveriges paralympiska kommitté ska tas tillvara och vidareutvecklas inom ramen för satsningen, uppger RF.

Svenska spels reklam – spela lagom

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

2 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

3 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.