Torsdag 30 Jun
Stockholm

Svenska VM-guld i BJJ

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Sebastian Brosché och Amir Albazy världsmästare i Los Angeles.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under fyra dagar har världseliten i brasiliansk jiu-jitsu gjort upp när VM eller Mundials som det vanligtvis kallas genomförts i Los Angeles.

För svensk del har det inte varit något medaljregn men i den tuffa konkurrensen stod två svenskar för imponerande prestationer som slutade med VM-guld.

Sebastian Brosché blev historisk då han som första herre tog guld i lila bälte eller högre i adult-klassen. Han nöjde sig dock inte med ett guld utan tog även hem den öppna viktklassen vilket gör hans prestation ännu mer imponerande.

Svensken bor för närvarande i Oslo och representerar Frontline men har tidigare tränat på MMA Alliance i Malmö.

Brosché har en bakgrund i judo och tilldelades nyligen sitt lila bälte men lyckades ändå vinna både sin egen viktklass samt den öppna klassen i imponerande stil.

- Det känns sjukt att jag är bästa lilabältet i världen efter tre veckor med bältet. Men å andra sidan har jag tränat BJJ som ett djur i tre år och många år judo innan det, så det känns inte helt overkligt ändå, säger Brosché till Nyheter24 från Los Angeles.

Totalt vann Sebastian 10 matcher i de båda klasserna och sju av dessa avslutade han via submission. Endast i finalen av den öppna klassen blev han riktigt pressad och vann genom en fördel.

- Killen vägde sju kilo mindre än mig men var stark som Alexander Karelin och hade sjuk guard. Den var tuff, säger Brosché.

Nyheter24 återkommer med en längre intervju med den dubbla världsmästaren senare i veckan.

I juniorklassen stod 16-åringen Amir Albazy för en bragd när han tog hem guldet i lättvikt för blåbälten.

Tidigare i år vann Albazy pris för årets genombrott på Kampsportsgalan 2010 i Stockholm då han under 2009 bland annat vann senior-SM i submisson wrestling, nu kan han även titulera sig världsmästare.

Dubbla medaljer blev det även för Maxine Thylin från Team Dynamix som tog brons både sin egen viktklass samt i den öppna klassen för lilabälten.

Brons blev det även för blåbältet Daniel Svensson från Prana BJJ samt för vitbältet Malin Johansson från Yamasaki Academy.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Följ BJJ-VM live

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.