1 av 2
- Foto: hbgka.se
2 av 2
- Foto: fenixkampsport.se

Historiskt SM i Helsingborg

För första gången arrangeras i december SM i brasiliansk ju-jutsu. Fenix Kampsport i Helsingborg står som värd och arrangören ser fram emot uppdraget.


Brasiliansk ju-jutsu är en av de snabbast växande kampsporterna i Sverige och den elfte december ska det för första gången arrangeras ett svenskt mästerskap.

Det är Fenix Kampsport i Helsingborg som anordnar tävlingen och arrangören Mike Wall har målsättningen klar för sig.

- Självklart är det extra prestigefyllt att få arrangera det allra första svenska mästerskapet. Förhoppningsvis kommer det att engagera mer än de närmast frälsta och förhoppningsvis ge eko långt utanför Helsingborgs, säger han till Nyheter24.

Kritiserade förändringar

Det speciella med tävlingen är att man valt att slå ihop bälteskategorierna lila, brunt och svart till en klass för att få fram de svenska mästarna.

Det skiljer sig från hur tävlingar annars genomförs såväl i Sverige som internationellt där klasserna tävlar separat, förändringen har dock fått en hel del kritik.

- Jag förstår både kritiken och beslutet. Internationellt tävlas det på ett annat sätt med separerade bältesklasser och det blir ett helt annat game om man som svartbälte skall tävla med lilabältesregler, säger Wall om beslutet.

Mike menar dock att det kan finnas en hel del fördelar med upplägget.

- Antalet svenska mästare att bli färre och det kan öka trovärdigheten för just ett svenskt mästerskap. Precis som många andra sporter såsom brottning, boxning och en rad andra kampsporter så tävlas det i viktklasser. Jag tror att det kan vara bra för utvecklingen av sporten i den fas den befinner sig just nu, förklarar han.

Fenix Kampsport arrangerade nyligen en tävling med samma upplägg som SM, något som Mike säger var mycket lyckat.

Det arrangerad redan VM och EM i BJJ och med ett svenskt mästerskap hoppas Mike att sporten kan växa ytterligare.

Viktigt för sporten

- Alla idrotter mår bra av att kunna deltaga på SM, EM, VM och kanske i en framtid ett OS. För BJJ som idrott är det första gången som ett SM arrangeras så självklart är detta viktigt. Ett bra arrangemang kan skapa ett ökat intresse som i sin tur gynnar en fortsatt positiv utveckling av sporten.

Om ett svenskt mästerskap gör nytta för den växande sporten får vi svar på efter den elfte december.

BJJ
/
/
SM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.