Söndag 18 Apr
Stockholm

Historiskt SM i Helsingborg

1 av 2
2 av 2

För första gången arrangeras i december SM i brasiliansk ju-jutsu. Fenix Kampsport i Helsingborg står som värd och arrangören ser fram emot uppdraget.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brasiliansk ju-jutsu är en av de snabbast växande kampsporterna i Sverige och den elfte december ska det för första gången arrangeras ett svenskt mästerskap.

Det är Fenix Kampsport i Helsingborg som anordnar tävlingen och arrangören Mike Wall har målsättningen klar för sig.

- Självklart är det extra prestigefyllt att få arrangera det allra första svenska mästerskapet. Förhoppningsvis kommer det att engagera mer än de närmast frälsta och förhoppningsvis ge eko långt utanför Helsingborgs, säger han till Nyheter24.

Kritiserade förändringar

Det speciella med tävlingen är att man valt att slå ihop bälteskategorierna lila, brunt och svart till en klass för att få fram de svenska mästarna.

Det skiljer sig från hur tävlingar annars genomförs såväl i Sverige som internationellt där klasserna tävlar separat, förändringen har dock fått en hel del kritik.

- Jag förstår både kritiken och beslutet. Internationellt tävlas det på ett annat sätt med separerade bältesklasser och det blir ett helt annat game om man som svartbälte skall tävla med lilabältesregler, säger Wall om beslutet.

Mike menar dock att det kan finnas en hel del fördelar med upplägget.

- Antalet svenska mästare att bli färre och det kan öka trovärdigheten för just ett svenskt mästerskap. Precis som många andra sporter såsom brottning, boxning och en rad andra kampsporter så tävlas det i viktklasser. Jag tror att det kan vara bra för utvecklingen av sporten i den fas den befinner sig just nu, förklarar han.

Fenix Kampsport arrangerade nyligen en tävling med samma upplägg som SM, något som Mike säger var mycket lyckat.

Det arrangerad redan VM och EM i BJJ och med ett svenskt mästerskap hoppas Mike att sporten kan växa ytterligare.

Viktigt för sporten

- Alla idrotter mår bra av att kunna deltaga på SM, EM, VM och kanske i en framtid ett OS. För BJJ som idrott är det första gången som ett SM arrangeras så självklart är detta viktigt. Ett bra arrangemang kan skapa ett ökat intresse som i sin tur gynnar en fortsatt positiv utveckling av sporten.

Om ett svenskt mästerskap gör nytta för den växande sporten får vi svar på efter den elfte december.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela