Spanjoren på väg till presskonferensen.
1 av 3
Spanjoren på väg till presskonferensen. - Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX

Contador: ”Jag är oskyldig”

Stjärnan hävdar att han fått i sig subsatsen via en köttbit.


Andra kända fall

Den svenske cyklisten Nicklas Axelsson har blivit avstängd från all idrott på livstid efter att ha åkt fast två gånger under sin karriär med epo i blodet.

Floyd Landis, som vann Tour de France 2006, var dopad under tiden han tog seger efter att ha haft testosteron i sig. Amerikanen har på senare tid pekat ut den sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong för att ha använt dopning. Något som ”Mellow Johnny” förnekar.

För bara några dagar sedan blev den franske cyklisten Michael Lerpe avstängd i två år efter att ha testats positivt för epo.

SPANIEN. Under dagen kom det fram uppgifter om att Alberto Contador hade lämnat ett positivt dopningsprov som togs den andra vilodagen under Tour de France. Spanjoren hade substansen Clenbuterol i sig som ges till både människor och djur för att underlätta andningen.

27-åringen, som är avstängd tills vidare, höll i dag en presskonferens där han förklarar sin oskyldighet.

– Jag tror att allt kommer att ordna sig för jag är oskyldig. Det som har hänt mig är exceptionellt och kan inte kopplas samman med några andra saker, säger han.

Världscyklisten skyller allt på en köttbit som hans spanske kock bad att få.

José Luis López-Cerrón, som är chef för Vuelta a Castilla y León, skulle komma till touren och frågade då vår lagkock om han skulle ta med någonting. Vår kock bad honom att ta med lite bra kött, vilket han gjorde. Så när han kom till touren den 20:e juli hade han med sig kött som han köpt i Spanien.

Contador förklarade att det inte bara var han utan även flera stallkamrater som åt av köttet, men att det bara var han Alexandre Vinokourov som blev dopningstestade den 21:a juli.

– Det internationella cykelförbundets (UCI) läkare sa till mig, ansikte mot ansikte, att det handlade om smittat kött, förklarar han.

Men det tror inte Wada-bossen David Howman på.

– Clenbuterol är en substans som använts 20-30 år. Ingen har någonsin antytt att man kan få i sig den oavsiktligt, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Ärligt talat tycker jag att det är ett absurt dopningsfall. Clenbuterol (luftrörsvidgande) är även i små mängder, som i Contadors (fall), värdelöst”, skriver signaturen Ivansg i en kommentar på Marca.

Höjdpunkter från Tour de France 2007.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!