Contador: ”Jag är oskyldig”

- 30/09/2010, 14:40 -
Spanjoren på väg till presskonferensen.
1 av 3

Spanjoren på väg till presskonferensen.

Andres Kudacki/AP/SCANPIX

2 av 3

Andres Kudacki/AP/SCANPIX

3 av 3

Andres Kudacki/AP/SCANPIX

Stjärnan hävdar att han fått i sig subsatsen via en köttbit.

SPANIEN. Under dagen kom det fram uppgifter om att Alberto Contador hade lämnat ett positivt dopningsprov som togs den andra vilodagen under Tour de France. Spanjoren hade substansen Clenbuterol i sig som ges till både människor och djur för att underlätta andningen.

27-åringen, som är avstängd tills vidare, höll i dag en presskonferens där han förklarar sin oskyldighet.

– Jag tror att allt kommer att ordna sig för jag är oskyldig. Det som har hänt mig är exceptionellt och kan inte kopplas samman med några andra saker, säger han.

Världscyklisten skyller allt på en köttbit som hans spanske kock bad att få.

José Luis López-Cerrón, som är chef för Vuelta a Castilla y León, skulle komma till touren och frågade då vår lagkock om han skulle ta med någonting. Vår kock bad honom att ta med lite bra kött, vilket han gjorde. Så när han kom till touren den 20:e juli hade han med sig kött som han köpt i Spanien.

Contador förklarade att det inte bara var han utan även flera stallkamrater som åt av köttet, men att det bara var han Alexandre Vinokourov som blev dopningstestade den 21:a juli.

– Det internationella cykelförbundets (UCI) läkare sa till mig, ansikte mot ansikte, att det handlade om smittat kött, förklarar han.

Men det tror inte Wada-bossen David Howman på.

– Clenbuterol är en substans som använts 20-30 år. Ingen har någonsin antytt att man kan få i sig den oavsiktligt, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Ärligt talat tycker jag att det är ett absurt dopningsfall. Clenbuterol (luftrörsvidgande) är även i små mängder, som i Contadors (fall), värdelöst”, skriver signaturen Ivansg i en kommentar på Marca.

Höjdpunkter från Tour de France 2007.