Prisad vare Gud vid vinst, hatad vare Gud vid förlust

När Gud kommer på tals i sportsammanhang balanserar uttalanden på den magiska gränsen mellan komik och tragedi. Men nu, har äntligen, en spelare tagit steget ut och platt landat i det tragikomiska himmelriket.


BUFFALO. Lite felplacerade referenser till gud inom sport har ofta haft ett komiskt skimmer över sig, exempelvis Lasse Granqvist referat efter Assamouha Gyans miss i kvartsfinalen mot Uruguay:

"Oh moundiue, oh my god, what is going on... Allt skiter sig för Ghana."

Men det blir än roligare när felplacerade religiösa uttryck kommer från personer som är betydligt mer öppna med sin religiositet.

Under måndagskvällen kom det religiösa uttalandet som kan kräva åtminstone 52 Ave Maria.

Det stora korset i taket

För att förstå citatet, måste vi först återberätta vad som föranledde händelsen.

Buffalo Bills i den amerikanska fotbollens stora flaggskepp, NFL, har haft allt annat än en fantastisk säsong med ett facit på två vinster och nio förluster, vilket inom den amerikanska fotbollen anses vara mer än ett praktfiasko.

Enligt experterna är det inte konstigare än att Bills inte har ett tillräckligt bra lag, med undantag för för en viss stjärna - Steve Johnson. I söndags spelade de mot ett annat krislag, San Fransisco 49ers och matchen gick till övertid. I amerikansk fotboll spelas övertid tills dess att ett lag fått poäng, oavsett om det är via en touchdown eller att sparka bollen mellan stolparna.

Steve Johnson får under övertiden en fantastisk pass från Bills quarterback, han har "öppet gata" att antingen ge sitt lag en touchdown eller en position som skulle ge Bills möjligheten att sparka bollen i mål. Johnson tappade bollen.

Samtidigt ska man ha i åtanke, där portugiser, italienare och andra romerskt katolska fotbollsspelare i Europa mer eller mindre tagit korstecknandet till en absurd överdrift, hör det inte till ovanligheterna att amerikanska fotbollsspelare tackar gud, för varenda spel som går deras väg. Religiositeten är utanför denna värld och under lång tid har de ateistiska religionskritikerna huggit på professionella fotbollsspelares ofta hycklande försvarande av gud vid vinst, men att de alltid beskyllt sin egen oförmåga vid förlust.

Det är mot den bakgrunden, Twittret från Buffalo Bills stjärna Steve Johnson blir så fullständigt fantastiskt, så genomgripande ärligt och samtidigt så otroligt talande för en kultur där det stora egot i mångt och mycket alltid tagit alldeles för stor plats..

För att recitera och översätta, med samma versaler och teckenval:

"JAG HYLLAR DIG 24/7!!!! OCH DET ÄR SÅ HÄR DU VÄLJER ATT TA MIG!!!!! DU FÖRVÄNTAR MIG ATT LÄRA MIG FRÅN DET HÄR??? HUR???!!! JAG KOMMER ALDRIG GLÖMMA DET HÄR!! ALDRIG!! Tack ändå."

/
Gud
/
NFL
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!