Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dags för SM i BJJ

1 av 4

facebook.com

2 av 4

grapplingweekly.com

3 av 4

Anny Hammarsten

4 av 4

bjjsm.se

Sport | 10/12/2010 12:11

På lördag arrangeras för första gången ett svenskt mästerskap i brasiliansk jujutsu.

I Helsingborg ska den svenska eliten göra upp om titeln svensk mästare i brasiliansk jujutsu.

Under lördagen genomförs tävlingar för seniorer, juniorer samt nybörjare i Idrottens hus och arrangörsklubben Fenix kampsport är redo.

- Ja allt rullar på som det ska. Vi har ambitionen att bjuda på en bra dag för alla som kommer hit. Vi mönstrar upp massor av funktionärer och skall göra vårt yttersta, säger arrangören Mike Wall till Kampsport24.

Ny tävlingsform

Inför den historiska tävlingen har närmare 270 personer anmält sig och en nyhet är att de högre bältena tävlar i gemensamma klasser. Något förbundet gjort för att öka konkurrensen.

Klasserna för lila, brunt och svart bälte tävlar därför tillsammans. Vilket skiljer sig från hur tävlingarna vanligtvis arrangeras.

Beslutet har också fått kritik från flera håll och några klubbar saknas därför i anmälningslistan. Men från förbundet sida är man nöjd.

- Givetvis finns det en ovana och osäkerhet kring hopslagna bältesklasser. Men om vi vill att våra svenska topputövare ska få matcha ordentligt även på tävlingar här i Sverige så tror jag detta är den bästa lösningen, säger Pilo Stylin, ordförande i SBJJF till Kampsport24.

Enligt Stylin är 38 av de totalt 58 svenska klubbarna med på SM och han tror inte heller det är många högre graderade som stannar hemma.

- Vi har gjort lite efterforskningar på hur många svenska lila, brun och svartbälten som brukar delta på tävlingarna här i Sverige. Vi har tittat på några av de största tävlingarna som arrangerats i vårt land. Om vi då jämför SM med alla dessa tävlingar så har SM fler svenska lila, brun och svartbälten anmälda än någon annan tävling, säger Stylin.

Ordföranden är också själv anmäld till SM och säger att målet är givet.

- Jag skulle aldrig ställa upp om inte min avsikt var att vinna. Att kunna delta på ett SM i BJJ är en av de drömmar som jag har kvar att förverkliga, säger han.

Kampsport24 är på plats och bevakar tävlingen i morgon.