Onsdag 12 Maj
Stockholm

Nya regler för svensk MMA

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Matcher med internationella regler som armbågar får nu arrangeras i Sverige. Det kan locka hit internationella galor som UFC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Beslutet

I besluter skriver Kampsportsdelegationen bland annat att regeländringarna inte ökar det sammantagna våldet mot huvudet.

Läs beslutet i sin helhet här.

Kampsportsdelegationen har nu beslutat att ge ett tillsvidaretillstånd för internationell professionell MMA i Sverige.

– Nu har vi komplett MMA, skulle man kunna säga. Vi har steget från shootfighting till amatör-MMA och svensk proffs-MMA. Och så nu då professionell MMA med internationella regler, säger MMA-förbundets ordförande, August Wallén till budokampsport.se.

De nya reglerna innebär att armbågar får användas stående och på marken. Rondvilan blir 60 sekunder i stället för 90 sekunder och så kallade "upkicks" samt "foot stomps" tillåts.

MMA-förbundets ordförande menar dock inte att de här gör att skaderisken ökar.

– Nej, det är ju precis tvärtom. Nu kan vi inom landet, med den otroliga säkerhetsapparat vi har, utbilda våra elitaktiva på ett helt annat sätt. De får en naturlig utvecklingskurva, där det inte längre kan bli så att en relativt oerfaren idrottare ska kasta sig in på den internationella scenen bara för att få matcher, säger Wallén.

Enligt Wallén är Sverige även ett av de säkraste länderna i världen.

– Vi har troligen redan innan det mest utbredda säkerhetstänket i hela idrotts-Sverige, skulle jag tro. Dessutom har vi nog världens säkraste MMA inom vårt lands gränser, säger han.

UFC är intresserade av Sverige

Tidigare har det funnits tydliga skillnader mellan MMA enligt svenska regler och de som används internationellt. Något som gjort att steget ut i världen varit stort för de svenska proffsen.

Tidigare har UFC varit intresserade av Sverige. Men de svenska reglerna har hindrat UFC från att arrangera en gala i landet. Nu kan de och andra internationella organisationer komma till Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela