Tisdag 20 Apr
Stockholm

Årets match

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Kampsport24 sammanfattar året, den här gången är det dags för årets bästa matcher.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
MMA

Läs mer om Mixed Martial Arts på MMAbloggen.

2010 var året då Fedor Emelianenko fick sin första riktiga förlust i matchen mot Fabricio Werdum, då Brock Lesnar tappade tungviktstiteln till Cain Velasquez, då "Drakens år" visade sig inte infrias i och med att Lyoto Machida förlorade båda sina matcher under året mot nuvarande mästaren Mauricio ”Shogun” Rua och Quinton Jackson och det var även året då Manny Pacquiao fortfarande inte mötte Floyd Mayweather Jr.

Följande lista är personliga favoriter vilket innebär att det blir fokus på MMA, men misströsta inte boxningsfantaster då Teddy Stenmark kommer med en särskild lista för er på nyårsdagen.

TOPPLISTAN

5. Nicklas Bäckström vs Simon Sköld (Superior Challenge 6)

I en trång topplista över årets bästa matcher så är valet av förmatchen på Superior Challenge 6 mellan Nicklas Bäckström och Simon Sköld möjligtvis ett vågat val, men med tanke på den vilja båda uppvisade i matchen så var valet för egen del inte så svårt.

Både började ursinnigt och det var precis den start Superior Challenge behövde i och med flytten över till den större arenan, Hovet. Matchen gick alla tre ronder och övertaget skiftade fram och tillbaka. Matchen var den start jag behövde från ringside för att verkligen törsta efter och ingen kan ha lämnats oberörd av det hjärta båda fighters visade.

4. Leonard Garcia vs Chan Sung Jung (WEC 48)

När Leonard Garcia kliver in i buren förväntar sig alla att han kommer att bjuda upp till en underhållande men inte alltid så teknisk dans. Den koreanske zombien Chan Sung Jung ville inte vara sämre så även han såg till att det blev tre ronders swingfest mellan kombattanterna.

Trots att Garcia tog hem beslutet, till mångas förvåning, så var Jung den store vinnaren då han verkligen gjorde ett namn för sig själv. Till och med Dana White kunde ses med hans "Korean Zombie" t-shirt vid flera tillfällen.

Jung har efter matchen dock gått ut med att hans dagar som zombie är över, att han måste utvecklas och bli mer teknisk, men hans insats mot Garcia är oförglömlig.

3. Jose Aldo vs Urijah Faber (WEC 48)

Bensparkar, några bensparkar till och ytterligare en nypa bensparkar. Det var receptet för att vinna över mig som troende att Jose Aldo verkligen är en av världens bästa fighters. För trots att Urijah Faber är en fighter i världsklass så hade han inga svar på den salva av sparkar som Aldo lossade.

En oerhört imponerande insats som fastnat hos mig som en av årets bästa.

2. Jorge Santiago vs Kazuo Misaki (Sengoku 14)

Med 23 sekunder kvar på klockan tog Jorge Santiago hem vinsten i titelförsvaret möt Kazuo Misaki. Innan dess hade mästaren varit illa ute i alla ronder utom den tredje där han sänkte Misaki som överlevde trots en god ground and pound.

- Jag visade vad en mästare är gjord av, ska Santiago ha sagt efter matchen. Man kan inte annat än hålla med.

1. Anthony Pettis vs Ben Henderson (WEC 53)

Båda fighters var effektiva i att försätta sin motståndare i knepiga situationer under titelmatchen och efter att ha vunnit två ronder var, enligt min bedömning, så låg matchen i händerna på den som vågade ta risker och driva matchen.

Då båda fighters var jämnt matchade gällde det att hitta på något särskilt för att vinna och det var precis vad Pettis gjorde. Med hjälp av buren hoppade han upp, tog fart med benet mot buren och därefter landade han en hög spark på en förmodligen mycket förvånad Henderson som ramlade till mattan. Publiken jublade och jag höll på att ramla av stolen hemma.

Risken är stor att titelmatchen mellan Henderson och Pettis fortfarande är färsk i minnet och att det är därför den landat som årets bästa. Men sparken som avgjorde matchen var inte av denna värld utan hämtad ur en Hong Kong-rulle, helt oförglömlig och en omedelbar klassiker i sporten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela