Torsdag 24 Jun
Stockholm

VM på hemmaplan - nu kräver det svenska folket framgångar

Tyskland vann träningsmatchen inför VM.
1 av 7
Tyskland vann träningsmatchen inför VM. Foto: Axel Heimken/SCANPIX
Svenska befolkningen vill nu återigen se framgångar från det svenska landslaget.
2 av 7
Svenska befolkningen vill nu återigen se framgångar från det svenska landslaget. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Staffan Olsson, landslagets förbundskapten.
3 av 7
Staffan Olsson, landslagets förbundskapten. Foto: Axel Heimken/SCANPIX
Försvaret måste fungera om Sverige ska ha en chans att ta sig långt i årets VM.
4 av 7
Försvaret måste fungera om Sverige ska ha en chans att ta sig långt i årets VM. Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX
I nödfall kan legendaren göra ett inhopp månne?
5 av 7
I nödfall kan legendaren göra ett inhopp månne?. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
"In Olsson, we trust."
6 av 7
"In Olsson, we trust.". Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
7 av 7

Sverige har inte rosat på marknaden under de senaste åren. Nu vill det svenska folket återigen få ta del av ett lag fyllt av hjältar, legendarer och vackra hårfall. VM i handboll är äntligen här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Analys av gruppspelet:

Grupp A: "Dödens Grupp", är VM:s stora getingbo. Spanien, Tyskland och de regerande världsmästarna, Frankrike, spelar alla i samma grupp. Samtliga aspirerande medaljörer. Men samtidigt spås nått av storlagen att gå på en större mina mot antingen Egypten eller Tunisien. Bahrain ser däremot ut att gå mot ett betydligt mer trasigt VM-slutspel, och förmodas bli mer eller mindre förnedrade under gruppspelet.

Grupp B: Det brasilianska landslaget har inte direkt rosat på varken den internationella marknaden eller den inhemska, där som bekant, fotbollen regerar. Nu lottades dock laget in i en relativt enkel grupp innehållandes, Norge, Ungern, Island, Japan samt Österrike. Norrmännen bör enkelt ta sig vidare från grupp B, mycket tack vare sina stjärnspelare, Steinar Ege, Börge Lund eller Harvard Tvedten. Brasilien däremot får nog rikta in sig på VM 2014, i fotboll.

Grupp C: Gruppen som fått namnet, "Skånebot", kan även den bli en riktigt rafflande föreställning. Stornationer som Kroatien, Serbien och Danmark har samtliga möjligheten att gå långt under VM-slutspelet. Att dessa även ställs mot gedigna underdogs i Rumänien och Algeriet bäddar för än mer intressanta tillställningar och spännande matcher. Däremot bör det tilläggas att turneringens kanske sämsta lag återfinns i den tredje gruppen, nämligen Australien.

Grupp D: Sverige fick en förhållandevis lätt lottning till årets hemma-VM. Argentina, Chile, Sydkorea, Polen och Slovakien kommer stå för motståndet, där den stora konkurrenten självklart blir bronsmedaljören från Kroatien-VM, Polen. Samtliga matcher från Sveriges grupp kommer att spelas i Göteborg, vilket gör att resten av den svenska befolkningen får se matcherna från tevesofforna, men mycket talar ändock att någon annan stad kommer att gästas av det svenska landslaget som med relativ enkelhet bör kravla sig vidare från den sista gruppen.

GÖTEBORG. Stunden för den 22:a upplagan av VM i handboll är äntligen kommen. Under torsdagskvällen drar turneringen igång med dunder och brak framför ett slutsålt Scandinavium i centrala Göteborg.

Sverige är tillsammans med Chile första lag att träda in i årets VM-slutspel. Matchen startar 20:15, i en drabbning där svenskarna direkt får visa färg. Något vi inte sett landslaget göra på många år.

Storhetstiden

Det svenska handbollslandslaget dominerade på världsmarknaden innan och precis efter milennieskiftet. 1999 ledde Stefan Lövgren och Magnus Wislander laget till VM-guld i Egypten efter en otroligt rafflande final mot Ryssland. En match som slutade 25-24 efter att svenskarna varit i underläge efter de inledande trettio minuterna.

De blågula kunde sedan, tillsammans med storstjärnor som Staffan Olsson, Ljubomir Vranjes och Johan Petterson, dominera den internationella handbollen under åren därefter.

År 2000 vann Sverige EM i Kroatien, kom till final mot värdnationen Frankrike i VM 2001 och storhetstiden kulminerade under hemma-EM, där landslaget lyckades under astronomisk press och ett underpresterande spel - vinna finalen mot tyskarna med 33-29.

Sedan dess har torkan varit total

Efter hemma-EM föll det svenska handbollslandslaget ihop. Missade slutspel och tidiga uttåg blev mer en norm än ett undantag. Och det stora antiklimaxet kom när Sverige misslyckades att kvala in till OS i Peking.

Vad som återstår är en svensk publik som törstar efter framgångar och att återigen få ta del av ett landslag som satte skräck i motståndarna. Ett landslag som återigen kan ta upp kampen mot de stora nationerna. Ett landslag som återigen kan utvecklas till landets stora hjältar.

Men då krävs det att svenskarna får en bra och övertygande start mot ett lag som imponerade under kvalet till VM.

Bomben som avgjorde

Sveriges öppningsmotståndare, Chile, besegrade det forna storlaget Kuba på väg mot slutspelet i norra Europa. Men drabbning förangicks av ruskiga och underliga omständigheter.

Kuba ställdes mot en annan av Sveriges gruppmotståndare, Argentina, i semifinalen. Matchen fick dock avbrytas efter att säkerhetspersonalen mottagit ett bombhot som uppskattades som högst sannolikt. Matchen bröts efter 20 minuter med Argentina i ledning och därmed segrare.

Sydamerikanerna gick vidare till final i kontinentens stora turnering och Kuba ställdes mot ett vilt kämpande Chile. En match som Chiles tränare, Luis Fernando Capurro, till slut kunde vinna efter ett geniartat taktiskt drag. Han ställde om försvarspelet från en rak 6-0, till ett betydligt mer offensivt 5-1.

Nu blir det fest?

Säga vad man vill om Sveriges chanser med Kim Andersson i spetsen, det kommer oavsett bli en fabulös fest från Malmö i söder till Norrköping i norr.

Av förmodade bekvämlighetsskäl har handbollsförbundet valt att förlägga samtliga matcher i Sveriges sydligaste orter. Argumentet tros vara bristen på värme när man kommer över den 59:e breddgraden.

Göteborg får som tidigare nämnt stå för öppningsmatchen, samt ytterligare 14 gruppspelsmatcher. Övriga städer som står som värdar för det största mästerskapet på svensk mark sedan EM-slutspelet i fotboll 1992 blir, Linköping, Norrköping, Kristianstad, Jönköping, Skövde, Lund och finalstaden Malmö.

Handbollsförbundet väntar sig stor uppslutning, men manar ändå åskådarna att fortsätta köpa biljetter. Stor, charmig och motiverande förbundskapten manar därför det svenska folket att slå ett slag för inte bara Sverige, utan även för de övriga lagen som återfinns i mästerskapet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela