Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krönika: Vem är Raffaele Ciuccariello?

Sport | 18/02/2009 16:57

”Plötsligt händer det” är en enkel och rätt genial slogan för en av alla lotterier som svenska folket satsar sina pengar på. Lockelsen är självklar: utan annan ansträngning än skrapandet med en enkrona kan ditt liv förändras från en dag till en annan. Vill du ha en ny bil? Resa till Karibien? Säga upp dig från jobbet? Allt det där kan plötsligt bli möjligt, bara du har Fru Fortuna på din sida.

De senaste åren har samma mekanismer invaderat fotbollsfansens vardag. Chelsea gick från att vara på väg att gå i konkurs till att shoppa spelare för miljarder för Roman Abramovitjs ryska pengar. Manchester City gick från att vara en nedflyttningskandidat till... att vara en extremt rik nedflyttningskandidat.

Mångmiljardärernas intåg på fotbollsarenan ger ändå hopp till supportar vars klubbar hamnat på dekis.

I månader har det ryktas om en mystisk ”Mister X” som planerar att köpa en av Italiens mest klassiska klubbar, Torino. Ryktena om den hemlige miljardärens identitet har varit många: familjen Lavazza, ägare till det Turinbaserade kaffeimperiet med samma namn, Luciano Gaucci, Perugias tidigare ägare, Luciano Moggi, Juventus fuskanklagade förre sportchef, Formel 1-pampen och QPR-ägaren Flavio Briatore och till och med Mark Cuban, ägare till NBA-laget Dallas Mavericks har alla nämnts i spekulationerna.

När Mister X:s advokater outade sin klient som Raffaele Ciuccariello i förra veckan på en presskonferens brast journalisterna ut i ett samstämmigt ”Chi?”, ”vem?”. När de började googla hans namn gav det inte ens några träffar (det gör det så klart nu).

Nu vill han satsa hundra miljoner euro, en dryg miljard kronor, på att köpa Torino och investera i nya spelare.

– Mitt Torino kommer att skrämma alla andra lag, inte minst Juventus, säger Raffaele Ciuccariello till Cronaca Qui.

Raffaele Ciuccariello är 55 år gammal, uppväxt i Puglia i Syditalien. Redan sju år gammal ska han ha börjat arbeta. Efter en tid som Gastarbeiter i Tyskland hamnade han i Turin. Det är här någonstans som Herr X:s liv börjar anta mytologiska proportioner. Om man får tro de tidningsuppgifter som finns om Ciuccariello vann han en dag 10 miljarder lire, över fem miljoner kronor, på det italienska stryktipset Totocalcio. Pengar som han använde till att bygga upp ett litet imperium av barer och caféer. Men sagan slutar inte där: uppgifterna är lite diffusa, men Raffaele Ciuccariello ska enligt samma källor ha ärvt 600 miljoner euro – efter att ett DNA-test visat att han är son till en ännu så länge okänd mångmiljardär.

Torino var världens kanske bästa klubb på 40-talet innan hela laget dog i en tragisk flygolycka. Klubben har egentligen aldrig hämtat sig från flygkatastrofen. Nu vill Raffaele Ciuccariello återigen göra Torino till ett lag att räkna med i Europa.

– För vi är supportar, inte som den nuvarande presidenten, och vi ska göra Torino till ett storlag som på den gamla goda tiden. Vill ni ha Messi? Nu är det väl tidigt, men om jag köper ”il Toro” kommer jag köpa honom. Det lovar jag, säger Raffaele Ciuccariello till Cronaca Qui.

Tiden få utvisa hur mycket det löftet är värt. Men så länge fotbollen skänker glans och uppmärksamhet till tidigare okända miljardärer lär det följa fler rykten om en ”Mister X” som ska förändra fotbollsfansens tillvaro över en natt. Låt vara att chansen att det ska hända just ditt lag är ungefär lika stor som att du själv vinner på lotto.

Torinosupportar firar att Urbano Cairo köpt klubben i augusti 2005:

Skrivet av: