Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KRÖNIKA: Minns Gigi Meroni

Sport | 21/10/2008 05:43

Minnet av Torinos fotbollsbohem gör fotbollen vacker och intressant.

Den 15 oktober hedrades 41-årsminnet av Luigi ”Gigi” Meronis död i de granatröda delarna av Turin. Torinos ordförande Urbano Cairo höll tal, vackra ord uttalades, och gästboken på Gigi Meronis minnesajt fylldes av hälsningar från fans som i många fall inte var födda när han dog.

Gigi Meroni var en av de där spelarna som gör fotbollen vacker. Spelmässigt var han en avig dribbler som alltid hittade oväntade lösningar, en poet och anarkist på planen med nedrullade strumpor. Gigi Meroni diggade jazz och amerikanska beatförfattare, levde ”i synd” med sin blonda österrikiska flickvän, målade tavlor, körde snabba sportbilar och såg ut som en rockstjärna med sitt för tiden långa hår, skägg och egenhändigt designade kläder. Han var lite som en 60-talsblandning av David Beckham och Mats Rubarth.

På kvällen den 15 oktober 1967 hade 24-årige Meroni och en lagkamrat i Torino varit ute och firat lagets 4-2-seger över Sampdoria. Meroni hade glömt nycklarna till sin nya lägenhet och väntade på att hans flickvän skulle komma hem och öppna. Han och kompisen Fabrizio Poletti bestämde sig för att gå över till en bar på andra sidan den breda Corso Re Umberto för att vänta. Då som nu var det en hårt trafikerad gata. I regnet och mörkret blev Meroni påkörd av en Fiat 124. Bilen kördes av en 19-årig Torinosupporter, Attilio Romero, med en likadan frisyr som sin idol Meroni.

Söndagen efter Meronis död skulle Torino möta ärkerivalerna Juventus i ett derby. Stämningen på läktaren var tryckt. Innan matchen började flög en helikopter in och släppte ner blommor på den högerkant där Meroni skulle ha spelat.

Argentinaren Nestor Combn, en av Meronis bästa vänner, spelade matchen trots att han legat sjuk i feber dagarna före. Det dröjde tre minuter innan han gjorde mål på en frispark. Fyra minuter senare gjorde han 2-0, och en kvart in på andra halvlek satte han 3-0. Alberto Carelli, som fått överta Meronis tröja nummer sju, fastställde slutresultatet 4-0 – Torinos största derbysegern genom tiderna.

På lördag är det återigen dags för ett Turinderby. Det kommer garanterat att finnas banderoller med Meronis namn på läktaren. Vid seger för de vinröda kommer delar av fansen att fira vid monumentet där han dog.

För mig är det historier som den om Meroni som gör fotbollen så intressant. Bara en sån sak som att Torino aldrig har förlorat när laget har spelat match på Meronis dödsdag. Eller att Torinofansen fortfarande sjunger hans namn på matcher. Eller att den unge Torinosupportern som körde på Meroni den olycksaliga dagen för 41 år sedan sedemera blev Torinos ordförande, bara för att köra ekonomin i botten och avsättes.

Se Gigi Meroni spela fotboll:

Se Meronis vän Combn göra hattrick i derbyt veckan efter Meronis död:

Mer bilder och videoklipp:

Skrivet av: