1 av 3
- Foto: Foto: Fred Lunn
2 av 3
- Foto: Foto: Alessandro Della Bella/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Steffen Schmidt/Scanpix

Här är mutbevisen Fifa inte vill prata om: "Vadå kris?"

Fifadelegater fick bruna kuvert med 40 000 dollar.


TRINIDAD. Det var den 10 maj 2011. Platsen var lyxhotellet Hyatt Regency Hotel i Port-of-Spain på den karibiska ön Trinidad. Mohammed bin Hammam hade bjudit in representanter från de 25 karibiska fotbollsförbunden för att berätta som sin kandidatur till posten som Fifaordförande.

De inbjudna behövde varken bry sig om några rese- eller boendekostnader. Efter bin Hammams anförande uppmanades delegaterna att gå till konferensrummet för att hämta en ”gåva”. En av de första som kom dit var Fred Lunn, vice ordförande för Bahamas fotbollsförbund.

I konferensrummet fick han ett stort brunt kuvert med texten ”Bahamas” skriven med kulspetspenna. När han öppnade det föll tjocka buntar med sedlar ut på konferensbordet. De fyra sedelbuntarna innehöll sammanlagt 40 000 dollar, motsvarande 260 000 kronor.

Lunn kände att han inte kunde ta emot en sådan gåva, men övertygades ändå av en representant för det Karibiska fotbollsförbundet CFU att ta pengarna. Fred Lunn valde ändå att meddela sin ordförande Anton Sealy och berätta om vad som hade hänt. Sealy ringde genast upp och sa åt Lunn att omedelbart lämna tillbaka pengarna.

Plåtade pengarna

Fred Lunn tog ett foto av kuvertet och pengarna. Innan han kunde lämna tillbaka dem tvingades han vänta utanför konferensrummet där det bildats en lång kö av delegater som otåligt väntade på sin goodie bag.

Nästa dag ledde Jack Warner, ordförande för den karibiska fotbollsfederationen CFU, ett möte där han berättade att pengarna som hade delats ut var till för gräsrotsprogram eller annat som delegaterna själva ansåg lämpligt.

Fotot som Lunn tog på pengakuvertet, och hans SMS-konversation med Sealy, var några av bevisen som fick Mohammed bin Hammad och Jack Warner avstängda av Fifa:s etikkommitté, och ovanstående beskrivning av vad som hände är hämtat från vad som sades där.

Att det internationella fotbollsförbundet baserat i Zürich fick reda på vad som hände på mötet i Port-of-Spain beror på att Anton Sealy pratade med USA:s Fifadelegat Chuck Blazer, som i sin tur larmade Fifa:s generalsekreterare Jérôme Valcke. Samma man vars mejl Jack Warner läckte ut häromdagen, där han antydde att Qatar hade köpt VM 2022.

Blatter en Monty Python-karaktär?

Med tanke på alla turer de senaste dagarna var det en rejält pressad Sepp Blatter som mötte en aggressiv presskår under gårdagens presskonferens i Zürich. Fifa:s ordförande vägrade dock att gå med på att hans organisation befinner sig i kris.

– Kris? Vad är en kris? frågade Blatter retoriskt.

Blatter tog upp finalen i Champions League som ett exempel på att fotbollen fortfarande mådde bra. Han gjorde klart att de problem som finns skulle lösas ”inom familjen”.

Efteråt jämförde den australienske parlamentarikern Nick Xenophon Blatters agerande med scenen i ”Monthy Python and the Holy Grail” där en riddare får ben och armar avhuggna, men ändå insisterar på att det bara är ”ett köttsår”.

– Sepp såg ut att vara i fullständig förnekelse. Han såg ut som Monty Python-karaktären ”Den svarte riddaren”. Men Fifa har inte bara drabbats av ett ”köttsår”. Organisationen ligger ner på marken och blöder ymnigt, säger Nick Xenophon, enligt The Guardian.

Se Sepp Blatters kritiserade presskonferens:

Och här är den andra delen:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnas skademardröm – missar OS

Talangens märkliga skada: "Fötterna domnar bort"

2 timmar sedan
Anna Sandbergs kometkarriär började plötsligt hacka i fjol. En märklig skada i båda benen blev till slut ohållbar för Häckenbacken. Det har gått så långt att mina fötter domnar bort under matcher, säger 20-åringen, som efter operation nu är redo för helgens damallsvenska premiär.

Mardrömsmorgon och vattenbesök för Åberg

3 timmar sedan
Ludvig Åberg fick en mardrömsstart på andra dagen i US Masters. Ett besök i vattnet på 15:e hålet bidrog till att svensken slutade första rundan på 73 slag, ett över par.

Leksand tappar trio – talangen lämnar

3 timmar sedan
Leksand fortsätter att tappa spelare efter kvartsfinaluttåget mot Frölunda i SM-slutspelet.

Därför flyttar inte Patrick Ekwall och flickvännen Camilla ihop

idag 14:56
Patrick Ekwall är en av Sveriges allra kändaste sportjournalister. Men hur bra koll har du på hans liv i övrigt? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Ekwall.

Samuelsson om domen: "Fantastiskt bra"

idag 14:52
Anders Besseberg, tidigare ordförande för internationella skidskytteförbundet, dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Domen glädjer svenska skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.