1 av 3
- Foto: Foto: Fred Lunn
2 av 3
- Foto: Foto: Alessandro Della Bella/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Steffen Schmidt/Scanpix

Här är mutbevisen Fifa inte vill prata om: "Vadå kris?"

Fifadelegater fick bruna kuvert med 40 000 dollar.


TRINIDAD. Det var den 10 maj 2011. Platsen var lyxhotellet Hyatt Regency Hotel i Port-of-Spain på den karibiska ön Trinidad. Mohammed bin Hammam hade bjudit in representanter från de 25 karibiska fotbollsförbunden för att berätta som sin kandidatur till posten som Fifaordförande.

De inbjudna behövde varken bry sig om några rese- eller boendekostnader. Efter bin Hammams anförande uppmanades delegaterna att gå till konferensrummet för att hämta en ”gåva”. En av de första som kom dit var Fred Lunn, vice ordförande för Bahamas fotbollsförbund.

I konferensrummet fick han ett stort brunt kuvert med texten ”Bahamas” skriven med kulspetspenna. När han öppnade det föll tjocka buntar med sedlar ut på konferensbordet. De fyra sedelbuntarna innehöll sammanlagt 40 000 dollar, motsvarande 260 000 kronor.

Lunn kände att han inte kunde ta emot en sådan gåva, men övertygades ändå av en representant för det Karibiska fotbollsförbundet CFU att ta pengarna. Fred Lunn valde ändå att meddela sin ordförande Anton Sealy och berätta om vad som hade hänt. Sealy ringde genast upp och sa åt Lunn att omedelbart lämna tillbaka pengarna.

Plåtade pengarna

Fred Lunn tog ett foto av kuvertet och pengarna. Innan han kunde lämna tillbaka dem tvingades han vänta utanför konferensrummet där det bildats en lång kö av delegater som otåligt väntade på sin goodie bag.

Nästa dag ledde Jack Warner, ordförande för den karibiska fotbollsfederationen CFU, ett möte där han berättade att pengarna som hade delats ut var till för gräsrotsprogram eller annat som delegaterna själva ansåg lämpligt.

Fotot som Lunn tog på pengakuvertet, och hans SMS-konversation med Sealy, var några av bevisen som fick Mohammed bin Hammad och Jack Warner avstängda av Fifa:s etikkommitté, och ovanstående beskrivning av vad som hände är hämtat från vad som sades där.

Att det internationella fotbollsförbundet baserat i Zürich fick reda på vad som hände på mötet i Port-of-Spain beror på att Anton Sealy pratade med USA:s Fifadelegat Chuck Blazer, som i sin tur larmade Fifa:s generalsekreterare Jérôme Valcke. Samma man vars mejl Jack Warner läckte ut häromdagen, där han antydde att Qatar hade köpt VM 2022.

Blatter en Monty Python-karaktär?

Med tanke på alla turer de senaste dagarna var det en rejält pressad Sepp Blatter som mötte en aggressiv presskår under gårdagens presskonferens i Zürich. Fifa:s ordförande vägrade dock att gå med på att hans organisation befinner sig i kris.

– Kris? Vad är en kris? frågade Blatter retoriskt.

Blatter tog upp finalen i Champions League som ett exempel på att fotbollen fortfarande mådde bra. Han gjorde klart att de problem som finns skulle lösas ”inom familjen”.

Efteråt jämförde den australienske parlamentarikern Nick Xenophon Blatters agerande med scenen i ”Monthy Python and the Holy Grail” där en riddare får ben och armar avhuggna, men ändå insisterar på att det bara är ”ett köttsår”.

– Sepp såg ut att vara i fullständig förnekelse. Han såg ut som Monty Python-karaktären ”Den svarte riddaren”. Men Fifa har inte bara drabbats av ett ”köttsår”. Organisationen ligger ner på marken och blöder ymnigt, säger Nick Xenophon, enligt The Guardian.

Se Sepp Blatters kritiserade presskonferens:

Och här är den andra delen:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.