- Foto: Jae C. Hong

Kritik mot boxningsförbundet

Kampsportsdelegationen riktar kritik mot Svenska boxningsförbundet för brister inom amatörboxningen.


Kampsports- delegationen

Kampsportsdelegationen vid Länsstyrelsen i Örebro är den myndighet som ger tillstånd till all kampsport i Sverige i enlighet med kampsportslagen.

En av ledamöterna i Kampsports-delegationen, den medicinskt sakkunnige Björn Lindvall, ville dra in tillståndet för Svenska Boxningsförbundet utifrån de överträdelser delegationen vid tre tillfällen behandlat.

Överträdelserna har rört att matcher i diplomboxning som genomförts utan närvarande läkare, diplomboxning direkt på gymnastikgolv samt att boxare utan godkänd licens tilläts medverka under en tävling.

Enligt vilkoren i tillståndet ska boxare som fyllt 30 år genomgå en kompletterande neurologisk- och EEG-undersökning. En av boxarna i en tävling i Kumla hade inte gjort dessa undersökningar.

– Det brister som framkommit i detta ärende har kunnat äventyra säkerheten för de tävlande. Bristerna är därför enligt min mening av sådan beskaffenhet att SBF i väsentlig grad brutit mot villkoren i tillståndet. Tillståndet bör därför återkallas, meddelar Björn Lindvall via Länsstyrelsen i Örebro.

Den oeniga delegationen fattade beslut att boxningsförbundets brister inte ”i väsentlig grad bryter mot tillståndet” och därför återkallades inte tillståndet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!