Nya OS-poäng för Nyman

Det blev ingen medalj i stortävlingen i Rio de Janeiro men väl viktiga kvalpoäng inför OS 2012.

Världens bästa judoutövare tävlade i helgen i Rio de Janeiro. Tävlingen var en Grand Slam vilket är den största typen av internationella tävlingar utanför mästerskapen.

20-åringen Marcus Nyman som tidigare i våras tog EM-brons var som vanligt en av medaljkandidaterna.

Efter två stabila segrar mot en serb och en turk ställdes han mot hemmahoppet Hugo Pessanha i kvarstfinalen.

Men precis som i Moskvas Grand Slam i maj blev brassen där för svår och vann snabbt och Nyman fick nöja sig med en femteplats.

Historisk ranking

Placeringen gav dock 60 poäng i OS-kvalet och han är nu på tionde plats i den internationella rankingen. En placering som är den bästa en svensk någonsin har haft.

Till OS kvalificerar sig de 22 bästa i varje viktklass och då varje land bara får skicka en deltagare rankas Nyman som nia i OS-rankingen.

För de övriga svenskarna slutade det med förlust i den första omgången. Nu väntar några dagars träning i Rio de Janeiro innan landslagstruppen reser vidare till Sao Paulo för en World Cup-tävling.