Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hedman: ”Alla förväntar sig att du ska prestera direkt”

- 28/06/2011, 08:39 -
1 av 3

Mike Carlson/Scanpix

2 av 3

Jeff Mintosh/ Scanpix

3 av 3

Steve Nesius/ Scanpix

”Det gäller att sköta sig annars får du åka hem igen”. Viktor Hedman om första åren i NHL. 

TAMPA. Bara Ryan Nugent-Hopkins gick före Gabriel Landeskog i helgens NHL-draft. Viktor Hedman gick som nummer två i draften 2009 och vet nu vad den unge svensken har framför sig. 

- För mig innebar det extra press. Alla förväntade sig att du skulle prestera direkt för att du var vald tidigt, så det var bara försöka att hålla sig lugn och tänka "jag är fortfarande ung, jag kommer prestera allt eftersom". Jag använde pressen och växte med den, säger Viktor Hedman till Nyheter24.

När han draftades av Tampa Bay Ligntning funderade han aldrig på att stanna kvar i Modo.

- Redan i draften i Montreal kände jag hur mycket större allt var. Det var som man gick omkring i trans – jag gick runt med ett leende hela tiden. Och jag kände att jag hade förtroende i Tampa Bay. De behövde en back och så det var inget snack om att jag skulle stanna i Sverige.

Tampa Bay behövde aldrig ångra sitt förstaval. Redan i sin första hemmafajt blev han utsedd till matchens bästa spelare mot New Jersey Devils. Säkerheten hjälpte honom till det snabba genombrottet - Hedman tog med sig flickvännen från Sverige och en viss lagkamrat hjälpte dessutom till.

- Jag har mycket att tacka Mattias Öhlund för. Han gjorde saker enklare för mig så att jag kunde koncentrera mig på ishockeyn.

Hur är det att plötsligt tjäna så mycket pengar?

- Du har tvåvägskontrakt, sköter du inte dig så får du åka tillbaka. Så det gäller att hålla fötterna på jorden, säger han och fortsätter:

- Men det är ju skönt att tjäna pengar på det man älskar att göra.

Idag snittar Viktor Hedman 35 minuter per match och hans Tampa Bay spelade i år Stanley Cup-semifinal. 

- Vi går för seger nästa år såklart. Det är så där borta, det är bara segrar som gäller.   

Till årets svenska rookies har han bara ett råd - kör.

- Det gäller att kämpa på och försöka prestera direkt. Ta en plats i laget och samtidigt ha riktigt kul.