- Foto: Stefan Simonsen

Klitsjko och Haye redo

Kampsport24s boxningsexpert Teddy Stenmark - En svårtippad match i fansens smak!


Fakta

Vladimir Klitsjko

Ålder: 35

Nationalitet: Ukraina

Längd: 199 cm

Vikt: 110 kg

Mästartitlar: IBF och WBO

Matcher: 55-3 (49 KO)

David Haye

Ålder: 30

Nationalitet: England

Längd: 191 cm

Vikt: 96,5 kg

Mästartitlar: WBA

Matcher: 25-1 (23 KO)

Läs mer på Kort om boxning, en del av Kampsport24.

Det var länge sedan boxningsvärlden var så begeistrad över ett tungviktsmöte som det vi kommer att kunna följa live på TV10 ikväll, den titelenande tungviktskollisionen mellan WBA-mästaren David Haye och Vladimir Klitsjko som innehar titlarna i IBF och WBO. Det är en ynnest att bli serverad en sådan godbit gratis.

Jag tror att vi får gå tillbaka till 2003 och fighten mellan Vitali Klitsjko och Lennox Lewis för att finna något liknande. Vi talar alltså om något i hästväg i proffsboxningsbranschen. Hela världen håller andan.

Vi har en klassisk batalj mellan en stilren puncher av gammalt öststatssnitt som Klitsjko i ena ringhörnan och en boxningsskicklig kaxig och mycket farlig KO-boxare som Haye i den andra.

Vi har hela veckan kunnat följa deras snack via diverse sajter på nätet. De tycker inte om varandra har de sagt och det är väl först och främst Hayes förtjänst att det blivit ett minst sagt frostigt förhållande dem emellan. Han har konsekvent vägrat att ta IBF/WBO-världsmästaren i hand vid varje konfrontation och han har varit den som stått för de kraftigaste angreppen rent verbalt. 

Vladimir har enligt Haye inte mött några värdiga motståndare förrän nu när han möter just honom. Bara halvdassiga fetknoppar som han inte behövt anstränga sig särskilt mycket för att besegra. Haye säger att Klitsjko är monoton och robotliknande och att han kommer att ligga utslagen precis som i matcherna mot Sanders och Brewster. Kvällen i Hamburg kommer att bli annorlunda menar Haye som säger att han kommer agera som en retad tiger.

Vladimir, kanske inte lika talför som sin engelske mästarkollega, har suttit i varje intervju och tagit emot förolämpningarna med ett förrädiskt lugn. Man har verkligen kunnat se hur ögonen svartnat men att han bitit ihop, hållit stilen och sedan bara, på hyfsat artigt manér, låtit hälsa att Haye minsann kommer att få äta upp sina ord och bli lärd en läxa han sent kommer att glömma.

Det är precis så här proffsboxning i tungvikt skall byggas upp. Det är på det här sättet man känner sig trygg över att proffsboxningen aldrig kommer att dö ut som många kraxande domedagsprofeter hävdat. Matcher som Haye vs Klitsjko växer inte på träd men när de väl dyker upp är det stor dramatik och spänning.

Matchen är varje boxningsfanatikers dröm. Ali mot Frazier, Ali mot Foreman, Tyson mot Spinks och Tyson mot Holyfield för att nämna några matcher som gått till historien som sevärda nagelbitare. Precis som dessa är fighten Haye vs Klitsjko skulle jag vilja påstå. Svårtippad och sevärd även för den oinitierade.

Det är inte för inte som amerikanska TV-kanalen HBO frångått sitt löfte om att inte promota Klitsjko-bröderna och mer eller mindre släppa tungvikten. Man kunde bara inte säga nej till just denna fighten! De har krupit till korset och säkrat sig rättigheterna trots allt och alla som kan boxning förstår varför. Man kan inte kalla sig världens bästa boxningskanal och undanhålla fansen en match av den magnituden, det går bara inte.

Hur kommer matchen sluta?

Jag är väldigt osäker skall jag villigt erkänna. Men jag tror nog ändå trots allt på den något äldre (35 år) och lite tyngre (110 kilo på invägningen) ukrainaren.För som det så elegant har uttryckts, ”The empty wagon makes the most noice”. Jag tror nämligen att Haye snackat mer än vad han kan leverera!

Jag gissar att i slutändan kommer Vladimirs jabb att vara allt för svår att ta sig förbi och att Haye måste slå ut Vladimir för att vinna. På poäng vinner Haye definitivt inte. Jag har inte riktigt förtroendet för att den lättare och mindre rutinerade britten kommer att landa sina ”hayemakers” inom loppet av tolv ronder.

Mitt scenario är nog istället ungefär så här: Haye håller sitt ord och angriper aggressivt i början. Han bränner ut sig totalt, tappar stinget och förlorar på TKO någon gång i matchens senare hälft, kanske i nionde eller tionde ronden. Haye pallar inte med Vladimir helt enkelt och går således bet. Om jag skall ge Haye några uppenbara fördelar i sammanhanget så är det väl snabbheten, för kvick är han onekligen. Även att han är yngre, kanske lite fräschare i kroppen samt att han har ett ordentligt nyp i nävarna vilket 23 motståndare har fått erfara. En knockout-artist är alltid en knockout-artist, farlig för vem som helst. Haye har definitivt chansen även om jag lutar starkt åt Klitsjko. Men som sagt, säker är jag inte.   

Invägningningen

/
/
IBF
/
/
WBA
/
WBO
Relaterat
Senaste nytt

Isak målskytt igen – Newcastle vann

Frölunda krossade Rögle – efter drömstarten

Frölunda gick på knock direkt. Hemma mot Rögle blev det en klar seger med 8–2.

17-årige supertalangen hjälte för Djurgården

Lucas Bergvall blev stor hjälte för Djurgården mot Halmstad. Supertalangen avgjorde matchen på Tele2 arena med sitt första allsvenska mål när DIF vann med 1–0. Otroligt skönt, säger 17-åringen.

Åberg-succén fortsätter – trots första förlusten

1 timme sedan
Till slut kom första förlusten. Framgångssagan Ludvig Åberg fortsätter likväl. På lördagen bärgade den svenske Ryder Cup-rookien den största matchsegern i tävlingens historia. I dag kändes det ärligt talat helt surrealistiskt, säger Åberg.

Tog karriärens största seger: "Känns otroligt"

1 timme sedan
I åtta år har Johanna Gustavsson kämpat på Europatouren. Nu vet 30-åringen hur det känns att vinna. Svenskan vann i Frankrike, tre slag före landsmaninnan Moa Folke. "Jag har väntat länge på detta", säger Gustavsson.

Getafe och Villarreal kryssade

1 timme sedan
Publiken på Coliseum Alfonso Pérez fick inte se några mål när Getafe tog emot Villarreal i La Liga i fotboll. Matchen slutade mållös, 0-0.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.