Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många nya mästare i submission wresling

- 02/07/2011, 16:06 -

http://sw2011.se

Det var endast en utövare som lyckades försvara sitt guld från 2010 under lördagens SM i Halmstad.

Det var många som blev svenska mästare för första gången när SM i submission wrestling gick av staplen i Halmstad Arena.

Det var tredje gången ett svenskt mästerskap arrangerades och så här såg finalerna ut.

Damer -60 kilo

Sara Svensson var fullkomligt överläsen mot Sophia Nordenö. Svensson som tidigare i juni tog EM-silver kunde snabbt ta ner sin motståndare och var nära att avgöra med en strypning från rygg.

Nordenö klarade sig dock ur situationen men samma scenario upprepade sig och då fick hon ge upp för låset och Svensson knep guldet.

Förra året vann Svensson den öppna klassen men har nu också vunnit sin egen viktklass.

Damer + 60 kilo

Efter en avvaktande match som mestadels bestod av ett stående positionskrig kunde Karin Andersson etablera en bra position på marken i slutet av matchen. Hon vann till slut över Sofia Hedqvist med siffrorna 7-0.

-61 kilo

Precis som förra året vann Amir Albazi den lättaste herrklassen. Han fick kämpa mot Philippe Nicolle men låg hela tiden steget före.

Efter sju minuter och en stabil poängledning kunde Albazi utnyttja en chansning från sin motståndare och satte en strypning från rygg.

- 67 kilo

Mauro Salomao som ursprungligen är från Brasilien ställdes mot judokan Charles Haddad och kunde efter en lång sekvens där han hade Haddads rygg avgöra genom en strypning.

Salomao hade också redan tidigare tvingat Haddad att ge upp för samma lås men då fortsatte matchen efter att motståndaren diskuterat med domaren över något regelbrott.

- 73 kilo

Dagens mest omväxlande match stod Omid Albazi och Johannes Andersson för.

Genom matchen växlade de nedtagningar och svep vilket gjorde att vem som skulle vinna länge var oklart. Men med 30 sekunder kvar ledde Albazi med en poäng men slarvade då vilket gjorde att Andersson kunde säkra en svepning som gav honom guldet.

- 79 kilo

Veteranen Jason Brudvik som tävlat i grappling i över 10 år behövde inte mycket tid på sig för att låsa in ett lurigt armlås tidigt i matchen mot Alexis Bexar och blev med det mästare.

- 85 kilo

Facundo Mendez stod för en strålande inledning med både nedtagning och poäng för position.

Efter det tog dock Eric Karlsson över men kunde trots att han större delen av matchen hade dominanta positioner inte ta tillräckligt många poäng.

Efter full tid stod därför en slutkörd Mendez som segrare med 5-4.

- 91 kilo

Tävlingens tuffaste match stod mellan nyblivne EM-trean Mats Nilsson och brottaren Alexander Bergman. Flera gånger lyckades Bergman kasta Nilsson men denne tog sig varje gång upp och undvek att få poäng emot sig.

Den krävande matchbilden satte dock sina spår och mot slutet av de 8 minuterna var de båda slutkörda. Ingen lyckades dock ta poäng och även övertiden blev poänglös även om båda hade lägen att ta poäng.

Efter att domarna överlagt tilldelades sedan Bergman segern tack vare att han varit mest offensiv.

Kanske kan det här göra att Bergman övertar Nilssons landslagsplats.

– Jag har mött Mats förut och förlorat. Det kändes skönt att få vinna nu. Det var en riktigt tuff match men jag kände nog att jag var bättre. Jag hoppas få en plats i landslaget nu, det var väl det som stod på spel, sa Bergman till SVT efter vinsten.

+ 91 kilo

I avsaknad av landslagsmannen Mikael Knutsson var det den gamle judokan och nyblivne VM-tvåan i brasiliansk jujutsu, Mikael Marffy, som tog guld.

Efter en avvaktande inledning misslyckades hans motståndare Ville Ilola med en nedtagning och Marffy hoppade direkt in i ett fotledslås och satsade allt.

Ilola grinade direkt illa och fick ge sig bara en dryg minut in i matchen.

Förra året vann Marffy den öpnna viktklassen men har nu också vunnit sin egen viktklass.

Öppen viktklass damer

Janni Larsson vann det guldet.

Öppen viktklass herrar

Ett andra guld för dagen blev resultatet då Marffy precis som i +91 kilo slutade som segrare. I finalen besegrade han Martin Jansson på övertid genom ett kast.