Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lista: Sportfilmerna man inte får missa

Är presentationen av Jesus Quintana den bästa scenen som någonsin har spelats in?
1 av 1

Är presentationen av Jesus Quintana den bästa scenen som någonsin har spelats in?

Faksimil

Sport | 07/07/2011 14:52

Nyheter24 listar fem av de skönaste sportfilmerna som kanske någonsin har producerats.

När man ska ranka vilka (förvisso otroligt subjektivt) som är de bästa sportfilmerna någonsin måste man sätta upp ett par premisser. Vad krävs egentligen för att en sportfilm ska vara just en sportfilm?

Räcker det med ett par scener i en pub tillsammans med ett gäng huliganer? Eller måste huvudparten av filmen fokusera på högtidliga tal och stenhårda tacklingar för att få räknas till den lilla - om än ack så hyllade skaran.

5. The Miracle. Ingen lista är komplett utan den klassiska filmatiseringen av USA:s collegelag som besegrade det mäktiga (och uppenbart jätteonda) sovjetiska landslaget under de olympiska spelen 1980 i Lake Placid.

Filmen innehåller allt man kan önska av en Walt Disney-producerad patriotfilm. Talen är magiska. Flaggvajandet och ordvalen framstår som en porrfilm för den amerikanska högern.

4. Tin Cup. För att förstå charmen i Tin Cup måste man vara en person som kan uppskatta det fina i urusla filmer. Och den första kvalifikationen för en usel film är att Kevin Costner spelar huvudrollen - check.

Och att antagonisten får Carl Bildt att framstå som en ytterst sympatisk person - check.

Scenen när Don Johnsons karaktär vinner Costners bil - ett stycke filmhistoria.

3. I.D. Genom åren har det producerats mängder med filmer som försöker förklara förhållandena som existerar inom den engelska huligankulturen. Green Streets Huligans ploppar upp i huvudet.

Men ingenting kommer närmare än gestaltningen av poliserna som går undercover för att komma åt ledarna i Shadwell Town Football Clubs innersta cirkel. Vad som följer är en makalös beskrivning av en kultur man aldrig annars får se.

2. Slap Shot. När den överhängande premissen är att en film uteslutande ska handla om sport - är det nog ingen som kommer i närheten av Slap Shot. Kultklassikern från 1977 kan vara omöjlig att slå när det gäller att få in humor innanför en ishockeyrink.

Det är så vackert att det är svårt att hålla tillbaka tårarna. Notera blickarna, glasögonen frisyerna. Och framför allt, speakern som dyker upp två minuter in på klippet - har ni sett till maken till ett mer beundransvärt mode?

1. The Big Lebowski. Det är nu vi kastar bort alla definitioner av vad en sportfilm ska innehålla. I den bästa "idrottsrelaterade filmen någonsin" är sporten endast en biroll. Ett sätt för karaktärerna att integrera.

Men, det hela framförs på ett så pass lysande sätt att kultrullen från 1998 fortfarande omnämns som en av de roligaste filmerna som någonsin har producerats: