Måndag 17 Jan
Stockholm

"Jag älskar tråkiga matcher"

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

KRÖNIKA. Spektakulära avslut är alltid underhållande. Men i min värld är det mer imponerande att se en strategi utförd med perfektion.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

18 juli - Gustafsson skriver historia

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Att hindra sin motståndare från att göra det han eller hon är bäst på. Att få matchen att utspelas precis som man själv planerat och att göra det utan att ta onödiga risker är det man eftersträvar i många kampsporter.

Även inom MMA har utvecklingen gått mot att taktiken blir allt viktigare. Men jag tycker ändå att det finns en alldeles för stor dyrkan av de snabba avsluten, de spektakulära knockouterna och submissions från ingenstans.

För en ung fajter som kommer in i UFC är lönen kanske ett par tusen dollar per match. Men om han satsar allt för att avsluta spektakulärt kan den lönen utökas med en bonus på 50 000 dollar. Klart att många tar den chansen.

Men i min värld  är det ännu mer imponerande att vinna genom en perfekt utförd strategi som lämnar lite åt slumpen. En del kanske kallar det tråkigt, för mig är det imponerande. Självklart gillar jag också de häftiga avsluten, men för mig är det sekundärt. Vinsten är alltid överordnad jakten på avslut.

Visst kommer underhållningen alltid att vara en viktig del. Men för mig är det sportsliga helt klart viktigast. MMA är sport och inget annat. Om det innebär att det blir fler matcher som är tråkiga i folks ögon får det vara värt det.

Att kasta bort månader av träning och förberedelser med ett helt team av tränare och sparringpartners för att man vill bjuda fansen på en bra match är bara dumt. Vem vill se sin idol som förlorare?

I min värld kan inte sådana som Georges St. Pierre, Frankie Edgar eller Jon Fitch få nog med respekt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela