Lördag 21 Maj
Stockholm

"När hjältar faller"

KRÖNIKA. Fedor Emelianenkos förlust i helgen mot Dan Henderson berörde mig knappt. Jag har redan givit upp hoppet om mina gamla favoriter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

18 juli - "Gustafsson skriver historia"

25 juli - "Jag älskar tråkiga matcher"

1 augusti - "När hjältar faller"

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Världens bästa MMA-fajter någonsin har nu troligen gjort sitt i Strikeforce. Fedor Emelianenko kom dit med ett fruktat rykte och lämnar nu med bara en bråkdel av den auran i behåll.

Två raka förluster mot jättar som Fabricio Werdum och Antonio Silva satte igång snacket om att Emelianenko egentligen vore en naturlig lätt tungviktare med dagens mått. Men efter att han blivit knockad av 41-åringen Dan Henderson i helgen som snarare är en naturlig mellanviktare finns det inga bortförklaringar kvar.

Emelianenko kommer alltid att minnas som en av sportens pionjärer och troligen kommer ingen kunna matcha hans dominans och segersvit. Men i dagens världstopp har han ingenting att göra.

Den slutsatsen drar de flesta men det finns också något annat man kan konstatera. I MMA kan du aldrig leva på gamla meriter.

På senare år har en lång rad av de som dominerade scenen vid 2000-talets början fått se sig besegrade gång på gång.

Så många gånger har jag hoppats på att någon av dem ska bevisa att de inte blivit för gamla eller för omotiverade för att hävda sig med dagens bästa, nästan alltid har jag blivit besviken.

Man kan självklart dra in andra anledningar till att killar som Wanderlei Silva, Mirko "Cro Cop" Filipovic, Paulo Filho, Denis Kang och Takanori Gomi alla misslyckats på senare år. Men till stor del tror jag att det handlar om att MMA är en sport i ständig utveckling som ställer oerhört höga krav på utövarna.

Därför går det inte att leva på gamla meriter och din erfarenhet är aldrig mer värd än de timmar du lagt ner på träning inför matchen. I MMA måste du vara på topp hela tiden annars förlorar du och den nivån är svår att bibehålla efter en lång och lyckad karriär med lite kvar att bevisa.

Därför kommer hjältarna att fortsätta falla och de som håller sig kvar i år efter år kommer fortsatt att vara få. Därför är jag numera inställd på att mina gamla hjältar alltid kommer att förlorar. Jag har helt enkelt blivit besviken för många gånger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela