Fredag 30 Jul
Stockholm

Prisa gudarna - derbyhelgen vi längtat efter

Bilder vi alla hatar att sakna. Säga vad man vill om Ginger Ninja, men hans attityd fick alla derbyn att skina.
1 av 6
Bilder vi alla hatar att sakna. Säga vad man vill om Ginger Ninja, men hans attityd fick alla derbyn att skina. Foto: Jon Super/SCANPIX
Antalet röda kort som den lille mannen drog på sig övergår allas förstånd.
2 av 6
Antalet röda kort som den lille mannen drog på sig övergår allas förstånd. Foto: Jon Super/SCANPIX
Ji Sung Park skrev nyligen på en kontraktsförlängning. Här tampas duracellkaninen med  Spaniens hatobjekt nummer ett: Nigel De Jong.
3 av 6
Ji Sung Park skrev nyligen på en kontraktsförlängning. Här tampas duracellkaninen med Spaniens hatobjekt nummer ett: Nigel De Jong. Foto: Jon Super/SCANPIX
Anderson gör det enda rätta mot bångstyrningen Mario Balotelli - han ger honom lite mental styrfart.
4 av 6
Anderson gör det enda rätta mot bångstyrningen Mario Balotelli - han ger honom lite mental styrfart. Foto: Jon Super/SCANPIX
Zlatan var kung av Milano, även i den rödsvarta tröjan.
5 av 6
Zlatan var kung av Milano, även i den rödsvarta tröjan. Foto: Antonio Calanni/SCANPIX
Frågan är om Lucio och de andra ur det gamla gardet kan slå Milan på lördag?
6 av 6
Frågan är om Lucio och de andra ur det gamla gardet kan slå Milan på lördag?. Foto: Felice Calabro'/SCANPIX

AC Milan mot FC Inter. Manchester United mot Manchester City. Vad mer behöver man egentligen säga?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktiga hålltider:

Lördag:

AC Milan - Inter, TV10, 14.00.

Mjällby - Malmö, Canal Plus, 16.00.

Liverpool - Valencia, (träningsmatch), 18.30.

Söndag:

Man Utd - Man City, TV10, 16.00.

Djurgården - Gais, Canal Plus, 19.00.

Elfsborg - Kalmar, Canal Plus, 19.00.

Vi kan alla gråta floder över att Formel 1 fortfarande har sitt sommaruppehåll. Vi kan, om vi nu bryr oss, gråta floder över filmande göteborgare eller att Halmstad BK kan slå rekord i sämst genomförd säsong sen Dackefejden. Men varför försätta oss i depression när vi lika gärna kan slänga i oss ut i ett efterlängtat fotbollseuropa.

Och vilken rivstart vi får(!)

På lördag, klockan 14 svensk tid, ska Zlatan Ibrahimovic återigen ställas mot sina forna svartblåa bröder. Milan ska göra upp med Inter om den italienska supercupen. Och Rossineri har, som vi alla kan konstatera, världens bästa svensk. Inter har, en av Europas mest spännande trupper.

Nu, när allt mer och mer talar för att Wesley Sneijders gudalika högerfot fortfarande ansvarar för vartannat steg i Italien, har Nerazzurri alla förutsättningar att besegra sina antagonister.

Men varför skulle den här truppen var ack så spännande frågar ni? Den är riktigt gammal nu, men likväl är stommen från Champions League-segern där - de gamla i gardet kan än. Gian Piero Gasperini har alla förutsättningar att bygga vidare på ett starkt material, men frågan är om liknelserna med en viss Alex Ferguson verkligen kan få fotfäste även i Milano?

Nåväl, en första indikation tillika styrkebesked får vi under lördagseftermiddagen. I Kina drabbar Italiens två tveklöst bästa lag ihop. Och utgången kan få en större betydelse än vad många av oss överhuvud taget kan ana.

Samma scenario kan vi se på de brittiska öarna.

The Poznan och hatrivalerna

Att Manchester är den engelska motsvarigheten till Milano behöver vi nu inga atomfysiker för att räkna ut. Staden i nordvästra England har gått från en klassisk industristad, till att fortfarande vara en industristad - men nu med två av världens kanske bästa lag. Och på söndag drabbar de samman i den årliga Community Shield.

En match som annars bara ses som en förlängd träningskamp. En kamp om ingenting. En bonuslös tillställning. En intetsägande Bellmanhistoria. Nu ställs i stället två av de största rivalerna England har att erbjuda mot varandra. Vi fotbollsnördar prisar gudarna!

United som värvat mer frenetiskt och mer etablerat än på många år kommer till spel som en enorm välsmord robotarm. Den plockar isär sina motståndare, den monterar ihop pokaler.

City anländer mer som ett bilkadaver. En bilkrasch någonstans på M6. Manchester City är en gripande och allvarlig analogi över hur den internationella fotbollen förfallit - eller, kanske inte?

När fansen dansade the Poznan på Wembley visade de upp en enad front. En front som varken Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan eller Carlos Tevez kan förstöra. På söndag kan de dansa hem ännu en meriterande seger, inte bara på plan men även på läktarplats.

Paul Scholes kommer att saknas

På något underligt sätt känns resterande sporthändelser relativt magra i proportion till de två derbymatcherna. Den kroniskt underskattade Bundesliga drar igång. Djurgården mot Gais på söndag kommer att bli en rafflande historia. Även Elfsborg mot Kalmar kan bli en sådan.

Även om supercup-finalen och Community Shield fortfarande ses som fabulösa jippon, ska det bli en ynnest att få se Zlatan Ibrahimovic kasta sig huvudstupa ut i en ny batalj med sina gamla bröder. När det kommer till matchen på Wembley är ofantligt synd att Paul Scholes lagt skorna på hyllan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela