Fredag 27 Maj
Stockholm

Helgsummeringen: Kravallerna flyttar från Tottenham

Juan Mata är endast en läkarundersökning och en påskrift från en flytt till Stamford Bridge.
1 av 3
Juan Mata är endast en läkarundersökning och en påskrift från en flytt till Stamford Bridge. Foto: Alberto Saiz/SCANPIX
Villas-Boas med sin jämngamle mittfältare Frank Lampard.
2 av 3
Villas-Boas med sin jämngamle mittfältare Frank Lampard. Foto: JON SUPER/SCANPIX
Arsene "Ångest" Wenger på Arsenals avbytarbänk.
3 av 3
Arsene "Ångest" Wenger på Arsenals avbytarbänk. Foto: Akira Suemori/SCANPIX

Wengers ångest, La Ligas förfall och allsvenskans fortsatta rullians behandlas i måndagens helgsummering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Händer i veckan:

Veckans viktigaste händelser kommer, självfallet, alla att ske under tisdagen och onsdagen. Champions Leauge-kvalet går in i sin sista omgång.

Malmö har inte mycket att hoppas på, även om ett 3-0-resultat hemma mot Dinamo Zagreb skulle innebära avancemang. Arsenal måste hålla tätt borta mot Udinese - annars kan Arsene Wenger sitta riktigt lös på avbytarbänken. Vänta er ett par ångestladdade miner från den annars så hyllade franske tränaren.

Sommaren har försvunnit från den svenska väderkartan. Regnet har porlat ner i mängder och söndagen bedrevs i bästa fall framför ett par teveskärmar och allehanda radiosändningar.

Men veckoslutets största sporthändelse ägde trots allt inte rum på en gräsmatta eller inuti en ishockeyrink. Helgens snackis skedde bakom låsta dörrar någonstans mellan Valencia och London.

Mata och spansk fotbolls död?

När Juan Mata blev officiellt klar för Chelsea föll intresset för den spanska ligan än närmare bottenträsket. Två lag gör upp om ligatiteln - kanske inget nytt under solen med det konstaterandet - däremot förlorade tevetittarna ytterligare ett lag som skulle kunna slå hål på giganterna.

För vad har Valencia kvar i truppen nu? Ett anfall som håller medelhög klass, ett mittfält av gedigen kvalité. Försvaret kommer aldrig att bli vad det en gång varit. Och Mestallas publike är fortfarande oroade över den ekonomiska situationen. Tidigare år kunde man räkna med poängtapp för antingen Real Madrid eller Barcelona - nu kan vi bara räkna med en lång följetång om Valenicas vara eller icke vara.

För när Mata väl sätter penna mot papper skriver han även på nådastöten för La Liga. En liga som inte ens kunde komma till start på grund av att klubbar ligger efter med drygt 500 miljoner i obetalda löner. Helt plötsligt framstår det spanska samhället som en säker institution och ett sunt investeringsharem i förhållande till La Primiera Divsion.

Kravaller utanför Emirates Stadium?

På de brittiska öarna handlade mycket om Arsene Wengers ångestladdade ansiktsuttryck på Arsenalbänken. För den utan sympatier för de rödvita var det en underhållande syn. För Arsenalfansen var det en vånda att beskåda sitt eget lag.

I ett klassiskt Londonregn tampades The Gunners med sina toppkonkurrenter från Merseyside. Matchen var stundtals bedrövlig, spelarnas prestationer lika så. När Emmanuel Frimpong sedan fick frispel a'la Patrick Vieira dog även Arsenals chanser att gräva sig ur våndan, att få andrum.

Matchen slutade som bekant 2-0 till Liverpool och återigen var det Luis Suarez som bar fram Kenny Daglish mannar.

Men helgens helvete för Wenger och Arsenalfansen var inte över där. För det blev nämligen klart att Emmanuel Adebayor återvänder till London, och inte vilken stadsdel som helst. Inom kort kommer togolesen kunna springa några kilometer och glida på knä framför den rödvita arenan och på så sätt reta gallfeber på Premier Leagues just nu mest besvikna fans. Kravallerna som bröt ut i Tottenham kan nu mycket väl flytta till antagonisternas breddgrader.

Premier Leagues svar på dataspelet Football Manager (det vill säga Chelsea samt Manchester City) gjorde vad som krävdes för tre poäng.

Samtidigt på hemmaplan

Allsvenskan drev vidare utan styrfart. Djurgården saknar en motor. AIK har medvind. Malmö tappar sin capo. Helsingborg hade problem mot tabelljumbon. Allsvenskan var precis som vanligt med andra ord - och det är svårt att inte älska det, när spanska ligan är död, engelska ligan förlorat allt vad lojalitet heter och det är fortfarande en vecka kvar innan Formel 1 återvänder till tevetablån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Golden State till NBA-final – igen

Publicerades: 2 timmar sedan

Testvecka avgör kritiserat fluorvallabeslut

Publicerades: 2 timmar sedan

Så har Osakas kamp förändrat tennisklassikern

Publicerades: 2 timmar sedan

Ny hemmaseger för Carolina

Publicerades: 3 timmar sedan

Eduardo Berizzo tar över Chiles fotbollslandslag

Publicerades: idag 01:30

Banan för farlig – matchen bröts

Publicerades: igår 22:59