Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu vankas det för första gången SM i e-sport

Den officiella loggan för mästerskapet.
1 av 3

Den officiella loggan för mästerskapet.

Dreamhack

Nu har du chansen att vara med och utmana om SM-gulden i e-sport.
2 av 3

Nu har du chansen att vara med och utmana om SM-gulden i e-sport.

Fragbite

3 av 3

Fragbite

Sport | 01/09/2011 19:12

Turneringar i olika datorspel har funnits länge - men inget svenskt mästerskap. Förrän nu.

STOCKHOLM. Världens största digitala festival Dreamhack har nu tillsammans med världens största gamingcenter Inferno Online skapat SM i e-sport. Fem olika speltitlar kommer att spelas, bland annat det klassiska FPS-spelet Counter-Strike 1.6 och Blizzard Entertainments monstertitel StarCraft II.

Kvalturné i Sverige

Under åtta månader kommer man att samla ihop det absoluta toppskiktet i samtliga spel via kval utspridda i landet. Än så länge har man endast fastställt kval i Stockholm och Norrköping, men med ytterligare fyra turnéstopp utan destination lär kvalturnén sträcka sig längre ut i Sverige. De spelare som lyckas kvala sig vidare kommer sedan att spela en stor SM-final på DreamHack Summer nästa år.

Vem som helst får delta

Fredrik Nyström, pressansvarig för Dreamhack, berättar att alla, nybörjare som professionella spelare, får chansen att bli svenska mästare.

- SM i e-sport är ett steg i Dreamhacks utveckling att renodla esportsäsongen med två tydliga säsonger - en svensk som kulminerar på Dreamhack Summer och en internationell säsong som slutar på Dreamhack Winter varje år. Med SM vänder vi oss till alla svenska spelare från nybörjare till proffs, säger han till Nyheter24.

Svenska mästerskapen i e-sport går av stapeln den 8 oktober när det första kvalet hålls i Stockholm E-sport Arena på Odenplan i Stockholm.