Tisdag 30 Nov
Stockholm

"NFL är som schack fast med superhjältar som pjäser"

Clay Matthews briljerar i sin position som lineback i Green Bay Packers.
1 av 11
Clay Matthews briljerar i sin position som lineback i Green Bay Packers. Foto: Matt Slocum/SCANPIX
En av ligans odiskutabelt bästa runningbacks - Adrian Peterson i Minnesota Vikings.
2 av 11
En av ligans odiskutabelt bästa runningbacks - Adrian Peterson i Minnesota Vikings. Foto: Ross D. Franklin/SCANPIX
Peyton Manning kramar om sin yngre bror. Båda har vunnit varsin Super Bowl, men mannen vars ansikte ni ser, blev framröstad till den stjätte bäste spelaren som någonsin har spelat amerikansk fotboll. Lillebrodern är en hårt kritiserad quarterback i New Yo
3 av 11
Peyton Manning kramar om sin yngre bror. Båda har vunnit varsin Super Bowl, men mannen vars ansikte ni ser, blev framröstad till den stjätte bäste spelaren som någonsin har spelat amerikansk fotboll. Lillebrodern är en hårt kritiserad quarterback i New Yo. Foto: Darron Cummings/SCANPIX
Andre Johnson anses av många vara NFL:s bäste wide receiver.
4 av 11
Andre Johnson anses av många vara NFL:s bäste wide receiver. Foto: Rob Carr/SCANPIX
Peyton Manning, en av de bästa spelarna genom tiderna, åtminstone om man ska tro NFL Networks egna experter.
5 av 11
Peyton Manning, en av de bästa spelarna genom tiderna, åtminstone om man ska tro NFL Networks egna experter. Foto: Nick Wass/SCANPIX
Steven Jackson tillhör det gamla gardet av brutalstarka runningsbacks. Vid skrivande stund tillhör han St. Louis Rams.
6 av 11
Steven Jackson tillhör det gamla gardet av brutalstarka runningsbacks. Vid skrivande stund tillhör han St. Louis Rams. Foto: Seth Perlman/SCANPIX
Aaron Rodgers tog sitt Green Bay Packers hela vägen fram till en Super Bowl-seger ifjol.
7 av 11
Aaron Rodgers tog sitt Green Bay Packers hela vägen fram till en Super Bowl-seger ifjol. Foto: Chris O'Meara/SCANPIX
När man lärt sig NFL:s historia och förstått en del av dess mystik blir den här bilden ett ögonblick av magi. Klicka er vidare i bildspelet för att ta del av några av stjärnorna i NFL.
8 av 11
När man lärt sig NFL:s historia och förstått en del av dess mystik blir den här bilden ett ögonblick av magi. Klicka er vidare i bildspelet för att ta del av några av stjärnorna i NFL. Foto: Morry Gash/SCANPIX
Drew Brees vann Super Bowl 2010 med sitt New Orleans Saints, nu drabbar han samman med de nuvarande mästarna redan i säsongens första match.
9 av 11
Drew Brees vann Super Bowl 2010 med sitt New Orleans Saints, nu drabbar han samman med de nuvarande mästarna redan i säsongens första match. Foto: David J. Phillip/SCANPIX
En superduo? Chad Ochochinco tillsammans med fjolårets mest värdefulla spelare, Tom Brady.
10 av 11
En superduo? Chad Ochochinco tillsammans med fjolårets mest värdefulla spelare, Tom Brady. Foto: Winslow Townson/SCANPIX
Troy Polamalu, en av ligans i särklass viktigaste försvarsspelare.
11 av 11
Troy Polamalu, en av ligans i särklass viktigaste försvarsspelare. Foto: Gene J. Puskar/SCANPIX

NFL-säsongen står för dörren och nu bjuder Nyheter24 på allt det ni behöver veta för att uppskatta världens kanske snabbaste sport.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förhandstipset

Offensive Player: Philip Rivers (Chargers)

Defensive Player: Ndamukong Suh (Lions)

Divsionsmästare:

AFC East: New England Patriots

AFC North: Pittsburgh Steelers

AFC South: Indianapolis Colts

AFC West: San Diego Chargers

NFC East: Philadelphia Eagles

NFC North: Green Bay Packers

NFC South: New Orleans Saints

NFC West: St. Louis Rams

Super Bowl: San Diego Chargers

Solen går sin stilla gång allt närmare horisonten och höstvindarna börjar dra in över Sverige. Allsvenskan går mot sitt slut, elitserien mot sin början. Även NHL bankar på dörren. Sportvintern ser onekligen ut att bli en snövit och grann sådan, men någonstans där på andra sidan Atlanten är det ett par helt andra spotlights som tänts - spotlights över en sport som underligt nog fallit i glömska i detta avlånga land.

National Football League drar igång på torsdag. Sporten som spelas med händer och utövas med en äggboll men ändå kallas "fotboll". Och tro det eller ej, men många av oss sportfånar har längtat länge efter denna dag.

NFL-säsongen

Den första matchen för säsongen är också en av de hetaste för året. Green Bay Packers, regerande Super Bowl-mästare, gästas av deras föregångare från 2010, New Orleans Saints.

Det blir liksom inte bättre. För att dra paralleller till mer hemvana trakter, är det som om Barcelona skulle drabba samman med Inter i den första europeiska matchen för året.

För att förstå amerikansk fotboll måste man, som jantelags-svensk, se bortom de kommersiella aspekterna av sporten. Man måste välja att se det behagliga och blunda när reklamfilmerna drar igång. Eller, egentligen, reklamfilmerna i sig är mot all förmodan värda att se - för äntligen slipper man Pampers, Ica och Siba-Bengan.

Om jag tillåts recitera en viss legendarisk svensk kommentator som nyligen steg på en verbal mina, för förstå den här sporten krävs det ett gigantiskt intresse. Arne Hegerfors formulering var i mångt och mycket rätt vidrig, men missräkningen kan användas till min fördel här.

Det krävs nämligen otaliga timmar och långa uppesittar-nätter för att hänga med i svängarna i NFL. Hastigheten är så monumentalt hög att de viktiga blockarna sker under tiondelar av en sekund. En karriär kan gå sönder inom loppet av ett ögonblick. Ett knä eller en fotled på fel plats och världens bäste spelare går under.

Men den viktigaste poängen av dem alla är ändå att grundserien endast består av 16 matcher. Varenda en av slagen är viktig, för alla lag. Två förluster är två för många.

Som schack med superhjältar

Att lista lirarna ni bör ha koll på är svårt, det handlar i stället om att förstå de olika positionernas roller. En quarterback vet alla vad det är, likaså en runningback. Wide recievers är snubbarna som springer snabbare än Usain Bolt på kanterna.

Linebackers är en position på det försvarande laget, vars enda uppgift är att mer eller mindre döda sina motståndare - på riktigt! Det ser många gånger kaotiskt brutalt ut, men i de flesta fallen handlar det om en barbariskt koreograferad dans.

McDonaldsbiffarna som radar upp sig på de där karakteristiska pansarvagnsleden har varsitt mål. De som ska försvara ska trycka sig genom muren, de andra ska agera kamikazepiloter åt antingen qb:n eller runningbacken.

Utöver alla dessa uppradade positioner finns det en hel drös till, många för invecklade för att presenteras på pedagogiskt sätt.

Visst låter det lätt? Men luta er tillbaka under natten mellan torsdag och fredag och försök att förstå någonting överhuvud taget. I början är det svårt, men när man väl förstår tjusningen inser man att det inte finns en sport som kan mäta sig med NFL i konsten att spela schack med Hulken, Stålmannen och Blixt Gordon som pjäser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela