Fredag 17 Sep
Stockholm

Nu börjar rugby-VM - årets största sportevenemang

Nya Zeelands "All Blacks" bär bördan av favoritskap och hemmaplan på sin axlar.
1 av 6
Nya Zeelands "All Blacks" bär bördan av favoritskap och hemmaplan på sin axlar. Foto: Shuji Kajiyama/SCANPIX
Ma'a Nonu, center för Nya Zeeland.
2 av 6
Ma'a Nonu, center för Nya Zeeland. Foto: Rick Rycroft/SCANPIX
Äntligen är årets tuffaste världsmästerskap här.
3 av 6
Äntligen är årets tuffaste världsmästerskap här. Foto: Rick Rycroft/SCANPIX
Frågan är om "All Blacks" kan ta sig hela vägen fram till VM-guldet?
4 av 6
Frågan är om "All Blacks" kan ta sig hela vägen fram till VM-guldet?. Foto: Vincent Yu/SCANPIX
5 av 6
En maorisk krigare eggar på publiken.
6 av 6
En maorisk krigare eggar på publiken. Foto: Alastair Grant/SCANPIX

Sverige saknas - men VM i Nya Zeeland sänds på teve. Hustrumisshandel ökar när storfavoriter förlorar rugbymatcher. Nyheter24 bevakar på plats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Stjärnor att hålla ett öga på:

Spelfördelarna (uthalvar): Mycket kommer handla om Nya Zeelands Dan Carter, mästaren, och Quade Cooper, magikern. De båda herrarna har kämpat mot varandra hela året, både i de regionala mästerskapen SuperXV och i Tri Nations. Båda gångerna är det Cooper som stått som segrare. Man ska dock aldrig räkna bort Dan Carter som redan räknas bland historiens allra bästa.

Slitvargarna (flankers): Ritchie McCaw är Nya Zeelands kapten och hjälte. 30-åringen är redan en legendar och alla har en åsikt om honom. Han pekas ofta ut som en fuskare som lyckas gång på gång lura domarna, men fortsätter att föra sitt land framåt, oavsett hur mycket stryk han får. Senaste åren har han utmanats av bland andra Australiens David Pocock, 23 år. De bådas jobb är att alltid vara där bollen finns och försöka sno den på ett eller annat sätt. Det öppnar upp för en hel del stryk. Glöm inte heller Sydafrikas Schalk Burger, spelaren som offrar sin kropp mer än någon annan i rugby-världen.

Avslutarna (yttrar): I en öppen rugby-match är det dessa spelare som får ytor att briljera. De är vindsnabba, blir allt större, och publiken älskar dem. Håll ett öga på Sitiveni Sivivatu, Nya Zeeland, Chris Ashton, England, James O'Connor, Australien och förstås Takudzwa Ngwenya, USA. Den sistnämnda stod för en fantastisk insats när han fullständigt gjorde bort den numera formsvage Bryan Habana i VM 2007.

I dag inleds världens tredje största sportevenemang - rugby-VM - som i år arrangeras av landet som anser sig vara rugbyns hem och själ - Nya Zeeland. Och att just Nya Zeeland är storfavoriter till att ta hem bucklan för första gången sen 1987 råder det ingen tvekan om.

- Nya Zeeland ÄR rugby och vinner inte All Blacks, som deras landslag kallas, kommer det att bli en jobbig tid där nere, säger Nyheter24:s chefredaktör Ehsan Fadakar som själv utövar sporten och ska befinna sig på plats under tre av den sju veckor långa turneringen.

En forskningsrapport som släpptes i början av augusti visar att hustrumisshandeln ökar avsevärt i Nya Zeeland varje gång All Blacks förlorar en rugby-match. Då bucklan, som kallas Webb Ellis Trophy, sedan 24 år varit den heliga graalen för All Blacks-fansen kan ett misslyckande få större konsekvenser än de idrottsliga.

- Det är på liv och död, Nya Zeeland förväntar sig att bli mästare, de har floppat gång på gång trots favoritskap, nu ska det inte finnas några ursäkter.

Som att bli påkörd av en buss i 40 kilometer i timmen

Rugby-VM kommer att spelas mellan den 9 september och 23 oktober. Av de 20 länder som deltar är det endast fyra som vunnit VM tidigare, av sex spelade världsmästerskap.

Förutom Nya Zeeland räknas även dubbla mästarna Australien och de regerande mästarna Sydafrika bland favoriterna.

- Det kommer att stå mellan de tre länderna, men samtidigt ska man aldrig räkna bort England eller Frankrike. De båda länderna har varit i final tidigare, och England lyckades faktiskt vinna som första europeiska lag 2003 och tog sig till final 2007 trots en usel form inför VM-slutspelet i Frankrike.

Varje lag får registrera 30 spelare till turneringen. Trots att det är dubbelt så många som får starta en match så räcker ibland inte antalet. Forskningsrapporter har visat att en rugbyspelare på den här nivån, i ett VM, tar lika mycket stryk under en match som en vanlig människa skulle få om denne träffades av en buss i 40 kilometer i timmen.

- Rugbyspelare har blivit större, starkare, snabbare och hårdare. Sporten är i dag inte vad den var för 15 år sedan och verkligen inte vad den var innan första VM:et spelades 1987.

Upplägget

De 20 deltagande länderna är uppdelade i fyra grupper. Alla möter alla i gruppen och sen går ettan och tvåan vidare till kvartsfinal. Matcherna kommer att spelas i elva olika städer - men det är Auckland som kommer att arrangera semifinalerna och finalen.

- Det kommer att vara en mäktig fest så länge Nya Zeeland blir kvar i turneringen, det är nog få som hoppas att de inte når final, då kan VM-känslan dö ut ganska snabbt, konstaterar Fadakar och fortsätter:

- Dessutom är VM extra viktigt efter jordbävningen som drabbade  landet i februari i år, en fest är exakt vad det lilla landet behöver.

VM sänds i svensk teve

Även i Sverige kan vi följa VM varje dag. TV10 har valt att storsatsa och sänder några av de allra största matcherna, bland annat premiären på fredag där Nya Zeeland förväntas krossa ö-nationen Tonga.

För er som aldrig sett en rugbymatch, förvänta er detta:

- Det kommer att tacklas hårt, tempot är löjligt högt, respekten till domaren kommer chocka många fotbollsupportrar och alla kommer att vara vänner efteråt. Filmningar, fult spel och idioti existerar nästan inte, och accepteras inte av förbundet IRB. Allt du gör på planen kan du straffas för i efterhand, säger Ehsan Fadakar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela