Lördag 25 Sep
Stockholm

Stjärnan vi är glada att slippa: Ludmila Engquist

1 av 3
2 av 3
3 av 3

DOKUMENT. Nyheter24 kommer nu att varje lördag göra ett längre dokument om några av sportsveriges mest kontroversiella atleter och deras fall från stjärnhimlen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ludmila Engquist

Född: Den 21 april, 1964 i Tambov Oblast, dåvarande Sovjetunionen.

Idrottskarriär.

Tävlade för både Sovjetunionen och Sverige.

Gren: Häcklöpning tävlade både på distansen 60 och 100 meter.

Medaljer som aktiv: OS-guld 1996 i Atlanta, VM-guld i Tokyo 1991, VM-guld i Aten 1997. Guld i inomhus-VM 1991 i Sevilla. Brons i utomhus VM i Sevilla 1991. Silver i Budapest 1989.

EKERÖ. Ludmila Engquist föddes som Lyudmila Viktorovna Narozhilenko. Hon kom till världen den 21 april 1964 i västra Ryssland, närmare bestämt i Tambov Oblast, mitt under Sovjetunionens makabra stormaktstid.

För att vinna partiet och sina föräldrars gunst kämpade den unga Ludmila på friidrottsarenorna landet runt. 100 meter häck blev idrotten där hennes långa ben kom bäst till användning. Hon exalterade publiken. Hon gick till slut och vann VM-guld i disciplinen 1991.

Och det är där någonstans som hon landar på den svenska radarn.

Ludmila Engquist gifte sig med sin dåvarande tränare och agent  Johan Engquist år 1995, två år efter att hon för första gången blivit ertappad med olagliga preparat i blodet. Därefter tog hon Sverige med storm. 1996 vann hon Radiosportens Jerringpris, året därpå vann hon Svenska Dagbladets bragdguld.

1999 meddelade Engquist hon drabbats av bröstcancer, en sjukdom som sedermera satte stopp för hennes karriär i friidrottssammanhang. Men till vintern 2001 var hon tillbaka i medieljuset. Den här gången som sprinter i det svenska bobsleighlandslaget, en satsning som blev oerhört kort. Den 4 november samma år ertappades hon än en gång med illegala preparat i blodet.

Men vad gör hon nu? Vart har hon tagit vägen?

För tillfället är hon skriven på Ekerö, en liten ö inte långt från Stockholm. Där driver hon, tillsammans med sin make Johan Engquist ett företag med ett ytterst brett och något diffust verksamhetsdefinition:

"Fysioterapiverksamhet, konsultverksamhet rörande företagsledning, marknadsföring och träning, handel med värdepapper, handel med fastigheter."

Paret Engquist har även startat ett till företag, med liknande diffusa verksamhetsmål.

"Bolaget ska bedriva fyioterapiverksamhet, konsultverksamhet samt föreläsningsverksamhet rörande företagsledning, marknadsföring och träning, agent, tränings och tävlingsverksamhet inom idrott, import, export av detaljhandelsvaror främst i form av sportartiklar, kläder och byggvaror, handel med värdepapper, förvaltning av fastigheter samt därmed förenlig verksamhet."

Säga vad man vill om Ludmila Engquist och hennes förfall från att vara en gudsförklarad nationalhjälte till massör på Ekerö, så är det en kvinna som berör. Dessutom, på grund av hennes återkommande fuskande, är det en stjärna vi i dag, är glada inte längre finns med i sportvärlden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela