Stockholm

Mayweather knockade Ortiz

. Foto: Julie Jacobson

Floyd Mayweather Jr vann kontroversiellt på knockout i rond fyra över Victor Ortiz.


Läs mer
Bildextra

Se fler bilder från titelmatchen mellan Floyd Mayweather Jr och Victor Ortiz på vår bildspecialKampsport24.

Även om Floyd Mayweather Jr vann nattens titelmatch mot Victor Ortiz på MGM Grand i Las Vegas var det på ett kanske inte helt önskvärt sätt.

Trots att Mayweather besegrade mästare Ortiz i en sårbar sits, till synes inte helt schyst men fullt legitimt då det heter "protect yourself at all times", så visade han ändå upp en mycket stabil boxning där få kunde ha trott på att Ortiz skulle haft möjlighet att vinna matchen även om den hade fortsatt.

Det var Floyd Mayweathers fight från första sekund i rond ett till det att det otillfredsställande slutet kom i den fjärde ronden då Ortiz slogs i golvet med en rapp serie. Han dominerade stort.

Matchen rond för rond

Rond 1 - Öppningsronden var oerhört jämn. Victor Ortiz kom ut med väldigt hög gard, uppenbart försiktig med att släppa in någonting från Mayweather. Floyd boxar smart och prickade påpassligt in högerslag precis som man skall göra mot en southpawboxare som Ortiz. Svårdömd rond fast med ett skapligt högt tempo. Slagen från båda två var snabba och med kraft.

Rond 2 - Victor Ortiz retirerade inledningsvis och Floyd fick finna sig i att jaga mästaren. Trots att Victor knappast har någon större framgång på distans så körde han den strategin fullt ut. Det fungerade sådär kan man väl säga. När de väl kom i kontakt med varandra i närkamp träffade mästaren dock med några fina kroppsslag. Floyds raka ”vänster-höger” en-två-kombinationer dominerade stort på distans. Ortiz jämnade ut det hela en aning med en hård offensiv mot slutet men det räckte knappast för att vinna ronden. Floyd Mayweathers rond ganska klart.   

Rond 3 - Återigen kontrollerad distansboxning från start och Mayweather träffade fint med högern vid upprepade tillfällen. Victor Ortiz fightplan fungerade av naturliga skäl inget vidare och även om Floyd fick boxas på ett sätt han normalt inte är helt bekväm med (anfallande) var han ordentligt i förarsätet. Han träffade Ortiz säkert och placerade sina slag nästan efter behag. Här kände man en tydlig klasskillnad mellan de två boxarna. Floyd var tveklöst är ett par snäpp vassare. Klar rond för Mayweather.

Rond 4 - Victor Ortiz blev ordentligt pepprad av Mayweather direkt när gonggongen slog. Mästaren fick nästan svårt att hänga med men han redde ut stormen och när 1,50 återstod av ronden inledde han själv en våldsam offensiv som resulterade i en ganska ful skalle (frivillig eller ej) mot Mayweather när han var uppträngd mot repen. Domare Joe Cortez uppfattade det naturligtvis och gick följaktligen emellan och gav Ortiz ett poängavdrag för tilltaget.

Sedan skedde något väldigt märkligt. Victor Ortiz tog några steg emot Mayweather med sänkt gard på ett ursäktande vis för att be om förlåtelse för det inträffade när matchen så skall återupptas. Joe Cortez vänder bort huvudet och Floyd har inga tankar på att skaka tass med Ortiz utan drar istället iväg två slag som sänker Ortiz för gott i matchen. En klockren knockout.  

En impopulär mästare

Sportmanship? Knappast, korrekt? Ja tyvärr! Floyd tog en ful rövare, utnyttjade en diskutabel situation och fick full utdelning. Ortiz förlorade sin titel på ren fulboxning skulle man kunna säga. Trist. 

Jag gissar dock att Floyd Mayweather inte direkt samlade på sig några nya vänner med den här fighten då hela hans uppträdandet var rätt osympatiskt. Det faktum att han sa till veterankommentatorn Larry Merchant i intervjun efter matchen, rakt i ansiktet på honom, att han borde få sparken från TV-kanalen HBO gjorde inte saken bättre. Den åttioårige Merchant lackade ur och kontrade med att i direktsändning väsa att han önskade att han var 50 år yngre.

Mayweather räddade sitt anseende lite grann genom att på stående fot erbjuda Ortiz en returmatch. Antiklimax var helhetsomdömet. Som fan kände man sig blåst på en potentiellt spännande match.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.