1 av 3
- Foto: Antti Latva-Kyyny / Kulmassa.fi
2 av 3
- Foto: PRIVAT / nyheter24.se/blogg/david-haggstrom/
3 av 3
- Foto: battleofbotnia.com

Häggström motiverad för match

Intervju med David Häggström som går match mot på Battle of Botnia 4 mot britten Greg Knapp.


Blogg

Följ David Häggström på hans blogg här på Kampsport24.

Gruppen av svenska fajters med en en ljus framtid inom MMA blir allt större och till den skaran hör David Häggström definitivt hemma.

Battle of Botnia - "Northern Lights...out" som går av stapeln på Gammliahallen i Umeå nu på lördag ställs Häggström mot britten Greg Knapp, en fajter som länge matchats och varit en del av toppskiktet i Europa.

Kampsport24 växlade några ord med Häggström efter invägningarna när han var hemma och återhämtade sig efter bantningen.

Du led din första förlust i MMA-karriären i din förra match. Vissa hävdar att en förlust och hur man går vidare från den definierar en fajter. Hur tänker du och hur har det varit för dig?

- Min första förlust har absolut förändrat min inställning till gamet och hur jag ser på min egen träning, mina förberedelser och hur jag ser på mig själv som fighter. Det var en nyttig läxa. Jag hade inte förlorat i kampsportstävlingar sedan 2006 och även fast jag alltid varit väldigt medveten om att den dagen skulle komma så var det väldigt tungt när det nu hände.

- Nu vet jag hur det känns när allt plötsligt vänder på ett ögonblick. Jag fick en tumme i ögat och vet att jag trots att det gjorde väldigt ont inte fick mig att tappa fokus till en början, då jag snabbt kunde besluta att ta ner för att inte bli prickad stående när synen var dålig. Det var i och för sig i slutändan ändå ett dåligt beslut eftersom jag sprang in i en triangel. Men nu har jag varit med om det och förhoppningsvis kan jag behålla kylan ännu bättre om jag hamnar i en liknande situation.

På din blogg har du skrivit en del upplyftande citat och jag undrar var du drar styrka ifrån att träna, att gå vidare från en förslust och att fortsätta att ägna dig åt en så pass utlämnande sport som MMA.

- Jag älskar att läsa och har under den senaste tiden suttit och läst Muhammad Alis självbiografi som jag fick av en väldigt god vän. Så jag hittar absolut mycket inspiration från sådana källor.

- Träningen är en så pass central del av mitt liv att jag inte riktigt måste hitta motivation för att hålla igång med den. Utan det är snarare tvärtom, att det är träningen som ger mig den energi och kraft som krävs för att orka med resten av livet. Det är sällan jag känner en sådan glädje som jag känner efter ett träningspass. Sedan är det egentligen mina vänner och klubbkamrater som får mig att stå ut med den rigorösa träningen som en matchuppladdning innebär. Utan alla fantastiska människor som ställer upp dygnet runt, oavsett väder och oavsett vad det än gäller så hade jag aldrig orkat med att utmana mig själv dagligen på träningen.

- Förlusten har nog egentligen bara motiverat mig ännu mer, då jag är en perfektionist och avskyr att göra saker slarvigt..

Flera fajters har försökt hävda att träning i Sverige räcker men de flesta som nått internationell framgång har tränat även i andra länder. Hur tänker du?

- Jag tror absolut att man måste ta sig längre än utanför Norden för att få rätt sparring. För att nå toppen måste man sparras mot nytt folk som kan utmana en i varje aspekt annars stagnerar ens träning. För närvarande har vi sökt sparring i närområdet och Finland har många väldigt duktiga fighters som strävar efter samma sak som vi. Jag har planer att ta mig utomlands för att kunna utvecklas, så jag är ytterst medveten om att man måste söka sig bortom landets gränser åtminstone under delar av året för att komma åt just rätt sparringpartners.

Hur resonerar du kring att möta just Knapp och det faktum att han besegrade din lagkamrat Thomas Bäck?

- Jag har velat möta Knapp ända sedan han vann över Bäck ifjol på Battle of Botnia 3. Han är en trevlig prick, som är duktig i alla lägen och i deras match uppvisade han en enorm tuffhet. Det som jag är ytterst medveten om är att han kan vänta ut stormen och får han läge att vända kan han på ett ögonblick få till ett snabbt avslut...så han är definitivt farlig. Men det känns också oerhört roligt, för det är ett steg upp i motstånd precis som jag vill ha det. Jag håller på för att jag vill nå toppen i min viktdivision och det finns verkligen inga lätta matcher.

Vad säger du om att du är favorit i matchen enligt oddsmakarna?

- Det kom lite oväntat, jag ser mig själv som underdogen. Han var alldeles nyligen rankad som femma i Europa. Men jag är glad över att de tror på mig i alla fall, jag lovar att leverera.

/
/
MMA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

Ryska fäktare nobbar OS-kval

2 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

2 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

idag 14:28
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.