- Foto: Robert Eriksson

Nyman närmare OS efter ny medalj

Judokan Marcus Nyman tog på tisdagen silver på Grand Prix-tävlingen i Abu Dhabi och klättrar på världsrankingen.


Nymans 2011

Marcus Nymans placeringar under året.

5:a Grand Slam Paris

1:a Grand Prix Düsseldorf

3:a EM Istanbul

5:a Grand Slam Moskva

5:a Grand Slam Rio de Janeiro

2:a World Cup Miami

2:a Grand Prix Abu Dhabi

Mer info hos judoinside.com

Den 21-årige talangen Marcus Nyman har efter sitt historiska EM-guld förra året fortsatt att etablera sig i världstoppen och efter Abu Dhabis Grand Prix får han åka hem med ännu en medalj.

Marcus vann fyra matcher mot mycket meriterade motståndare, alla på fallseger, men fick ge sig i finalen. Där mötte han georgiern Varlam Liparteliani i en repris från fjolårets EM-final.

Efter fem tuffa minuter hade svensken förlorat med minsta möjliga marginal och fick nöja sig med silvret.

– Det viktigare i dag var att han vågade attackera mer och som vanligt has starka greppning och goda fysik, när han kör på detta sätt är han väldigt svårstoppad. Jag vågar nog säga att det med största sannolikhet hade blivit guld om det inte var för det lilla misstaget i finalen, säger landslagstränaren Robert Eriksson till Nyheter24.

Efterlängtad revansch

I kvartsfinalen fick dessutom svensken äntligen besegra världsåttan Hugo Pessanha från Brasilien. De båda har mötts inte mindre än tre gånger i år och varje gång har brassen stått som segrare.

– Det var väldigt viktig att han slog Pessanha, speciellt sättet han gjorde det på. Han lyckades helt med sin greppning och rörelse vilket gjorde att Pessanha hade svårt att få utdelning för sina tekniska och rörliga judo, är Robert Erikssons analys av matchen.

I princip klar för OS

Medaljen var Marcus Nymans tredje i en Grand Prix-tävling och Robert Eriksson rankar gårdagens silver högt.

– Detta är klart en av hans bättre medaljer och vi rankar den högt, den ger honom även ett rejält skutt på OS-rankingen, säger han.

Före tävlingen rankades Marcus Nyman som tolva i världen och det är de 22 främsta som kvalificerar sig till OS. Dessutom får varje nation bara skicka en utövare. Det gör att svensken i princip redan har säkrat en plats i London nästa sommar. Någon medalj vill dock inte Robert Eriksson prata om.

– Jag skulle nog vilja tona ner förväntningarna på en medalj då han ännu saknar en medalj från VM eller en Grand Slam-tävling, säger han.

Landslagstränaren medger dock att chansen finns.

– Han kommer helt klart kunna bli en rejäl outsider på OS, speciellt om vi lyckats höja honom ett snäpp tills dess.

Fokuserar helt på OS

– Vi kommer att åka till London för att göra vårt bästa för att ta en medalj och därmed lägga upp säsongen 2012 för detta. Därav så tävlar han ganska mycket nu för att kunna lägga mer tid på träning under nästa år, säger Robert Eriksson om planeringen för OS.

Och mycket tävlingar blir det verkligen. Närmast väntar Swedish Open i Borås om ett par veckor och sedan en Grand Prix i Amsterdam följt av en turné i Asien i december med stora tävlingar i Korea, Japan och Kina.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

1 timme sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.

Ett ja och två nej till VM-spel

3 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.