Abu Dhabi

Abu Dhabi är Förenade Arabemiratens huvudstad och även huvudstaden i emiratet Abu Dhabi. Det är det största av de sju emirat som utgör just Förenade Arabemiraten.


Abu Dhabi ligger på en ö i Persiska viken som är formad som ett T och som förbinds med fastlandet med hjälp av bland annat tre stora motorvägsbroar. I staden bodde 1,1 miljoner invånare år 2015 och drygt 80% av dessa är utländska gästarbetare. 


Historiskt sett så har pärlfiske varit en viktig ekonomisk näring i Persiska viken, där Abu Dhabi då har varit huvudorten för fisket. Från att ha varit en liten fiskeby har staden på bara några årtionden förvandlats till en supermodern världsmetropol med lyxig shopping, imponerande byggnader och en åtta kilometer lång citystrand. Om du har planerat en resa till Abu Dhabi så kan det vara bra att veta att det bjuds på minst sagt varmt väder och då främst i juli månad. 


Några sevärdheter och aktiviteter du kan roa dig med under resan är bland annat Aquaventure Waterpark som tillhör hotellet Atlantis. Där finns massor av attraktioner, en privat strand och Dolphin Bay där man kan simma med delfiner. 


I Abu Dhabi finns också världens tredje största moské, Grand Mosque, eller Schejk Zayeds moské som den också heter. Där finns också världens största handknutna matta. Men tänk på att du måste ha heltäckande kläder för att kunna besöka den imponerande byggnaden av snövit marmor. 


Missa inte heller ett besök på ökenön Sir Bani Yas, som är en slags arabisk ark. Där finns det tusentals träd och 10 000 djur, med andra ord som upplagt för spännande safari bland geparder, hyenor, giraffer och strutsar. 26 Nov, 15:34
Max Verstappen avslutade formel 1-säsongen som han började den – genom att vinna.
25 Nov, 17:04
Max Verstappen startar från pole position i säsongens sista formel 1-lopp i Abu Dhabi. Det efter att Red Bull-föraren varit snabbast i kvalet.
25 Nov, 06:30
Hur är det med trafiksäkerheten i Formel 1? För fem dagar sedan rattade Max Verstappen sin Red Bull till ännu en seger i kvällsloppet i Las Vegas. Nu, 1 322 mil österut och med en tidsskillnad på tolv timmar, tränar han i Abu Dhabi inför säsongsavslutningen på söndag. Det är verkligen tröttande. Jag förstår inte varför det går till så här, säger han.
19 Nov, 08:42
Trots tidsstraff för vårdslös körning vann Max Verstappen formel 1-tävlingen i Las Vegas, som han kritiserat så hårt.
16 Nov, 05:00
En bra vecka i Dubai kan förändra allt för Sebastian Söderberg. Inför tourfinalen har svensken vittring på ett PGA-tourkort. Det har ju varit en dröm hela uppväxten, säger 33-åringen.
6 Nov, 07:38
Först misshandel av en fånge, sedan foto med Zlatan. Nu får 15-årige Adam Kadyrov ett toppjobb av pappa, Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Familjen stärker därmed sitt grepp om den ryska delrepubliken.
22 Okt, 15:08
Efter lördagens UFC-gala i Abu Dhabi poserade Zlatan Ibrahimovic på bild tillsammans med den hårdföre tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs barn.
21 Okt, 22:50
Khamzat Chimaev tog sin 13:e seger på lika många matcher när han besegrade Kamaru Usman på UFC-galan i Abu Dhabi.
13 Okt, 14:16
Blågula mål krävs i Belgien på måndag om EM-drömmen ska leva vidare. Och här finns en som vet hur man gör. Gustaf Nilsson gör succé i ligaledande Union Saint-Gilloise.
6 Okt, 16:16
En före detta älskarinna till Spaniens före detta kung Juan Carlos I förlorade en rättstvist i en domstol i London på fredagen.
8 Sep, 15:17
Ett sargat och pressat svenskt landslag som står med ryggen mot väggen i EM-kvalet. Det ger Estland förhoppningar. Matchen är som ett derby, mot vår granne – och vi vill vinna på hemmaplan, säger mittfältaren Mattias Käit.
15 Aug, 09:48
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock ställer in en resa till Australien och Nya Zeeland. Det gamla regeringsplanet fick problem i Abu Dhabi, och kommer nu att skrotas. "Vi har försökt med allt", skriver utrikesministern på X, tidigare Twitter.
14 Aug, 14:28
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock blev fast i Abu Dhabi sedan regeringsplanet fått tekniska problem. Incidenten har väckt nytt liv i diskussionen om skicket på de tyska regeringsplanen.
5 Jul, 17:22
Det blir en rekordlång Formel 1-säsong 2024.
3 Jul, 15:54
Kenyanen Titus Ekiru, 31, har stängts av provisoriskt. Det meddelar friidrottens antidopningsorganisation AIU på sin webbplats. Nu kan han potentiellt stängas av i 10 år.
20 Jun, 06:16
Robin Olsens tatuering på höger underarm är en mening skriven i ett vackert typsnitt. Det står: "Life is nothing without dreams". Det är något som händer i kroppen och huvudet när jag drar på mig den svenska landslagströjan, säger Robin Olsen till TT.
13 Apr, 03:16
Sugen på en ny nummerplåt till bilen? Då skulle du ha varit med och budat på nummerplåten som såldes i Dubai i lördags.
30 Mar, 13:04
Förenade arabemiratens president Mohamed bin Zayed har utnämnt sin äldste son till kronprins av Abu Dhabi.
30 Mar, 07:14
F1-loppet i Melbourne kan komma att köras i mörker i framtiden, om Australiens formel 1-chef får som han vill.
4 Mar, 08:14
De diskuterade fler filmidéer men också en nöjespark i Asien med åkattraktioner baserade på Leonardo DiCaprios filmer. Det avslöjar Bloomberg som kommit över nya detaljer från förhör som FBI haft med den amerikanske skådespelaren om hans förbindelser med den korruptionsanklagade malaysiske finansmannen Jho Low. DiCaprio berättar att han fick veta att Jho Lows enorma förmögenhet kom från en okänd verksamhet i Abu Dhabi och att Low var "affärsvärldens Mozart".
1 2 3 4