Måndag 20 Sep
Stockholm

Förre förbundskaptenen: "Tränare grovhånglade med 12-åringar"

1 av 2
2 av 2

Förre förbundskaptenen Ulf Karlsson vittnar om sexuella övergrepp inom friidrotten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Det du inte såg"

Det var i slutet av april som den svenske höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg avslöjade att hans tränare Viljo Nousiainen under flera år förgripit sig på honom.

Avslöjandet kom i samband med att självbiografin "Det du inte såg" skulle släppas och blev en av vårens allra största nyheter i Sverige.

– Viljo Nousiainen var en pedofil och förgrep sig på mig under flera år. Jag hatar honom fortfarande, sade Sjöberg till SvD då.

Även tränaren Yannick Tregaro och norske friidrottstalangen Christian Skaar Thomassen berättade om liknande händelser i samband med Sjöbergs avslöjande - senast var det den förre förbundskaptenen Ulf Karlsson som berättade om sina erfarenheter av övergrepp inom friidrottsvärlden.

Först gick Patrik Sjöberg ut och berättade om hur hans tränare och styvpappa förgrep sig på honom sexuellt. Nu ger den förra friidrottskaptenen Ulf Karlsson en liknande bild.

– Jag har varit ögonvittne till hur tränare i ganska hög medelålder har, om inte förgripit sig, men grovhånglat med 12–13-åriga tjejer ute på tävlingar, säger Karlsson till TV4 Nyheterna Värmland.

Ulf Karlsson jobbar numera som styrelsemedlem i SISU - en organisation som sysslar med idrottsutbildning. Ett av deras mål är att nu lyfta medvetenheten om sexuella övergrepp inom idrotten.

– I idrotten har man av tradition tagit förgivet att där är så sunt och allt ska vara så bra. Nu har det visat sig att så inte är fallet och därför kommer de här frågorna få större utrymme, säger Karlsson och fortsätter:

– Vägen måste vara att prata mycket i föreningarna och att föräldrarna själva ställer frågor om relationen till tränarna och hur de beter sig.

Karlsson ångrar själv att han inte gått fram i de situationerna som han har upplevt opassande.

– Man är inte tillräckligt stark för att själv gå fram och agera i en sådan situation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela