"I natt skriver UFC historia"

- 12/11/2011, 11:22 -

Jae C Hong

KRÖNIKA. En av de största MMA-matcherna någonsin sänds på Fox TV i natt. Missa det inte för allt i världen.

När Cain Velasquez (9-0) i natt försvarar sitt tungviktsbälte mot utmanaren Junior Dos Santos (13-1) gör han det i den kanske största UFC-matchen någonsin.

Matchen visas nämligen gratis på Fox TV som visas på det amerikanska marknätet. Tidigare har UFC aldrig visats live på marknätet i USA men nu är de äntligen framme vid den punkt som Dana White jagat i alla år tack vare avtalet på sju år med tv-jätten.

UFC är kanske ännu inte mainstream men från och med i natt visas deras galor på samma kanal som till exempel NBA och NFL. Det är ett stort steg på vägen.

Det är också spännande att man tar det här steget med just den här matchen. Titelmatcher i tungvikt har sedan boxningens barndom varit något alldeles speciellt. Nu är det inga superstjärnor som Muhammed Ali eller Mike Tyson som gör upp men det är trots allt världens bästa MMA-tungviktare just nu och det lockar alltid.

Hur kommet det att gå då?

Segerreceptet för mästaren stavas brottning. Den dekorerade collegebrottaren Velasquez är definitivt den bättre brottaren av de två och har troligen möjligheten att välja var matchen utspelar sig.

Få vill nämligen stå upp och boxas med Dos Santos då denne gång på gång visat prov på kyla och pricksäkerhet kombinerat med en förödande kraft. Velasquez är definitivt inte dålig stående men han har långt ifrån samma tyngd i handskarna som sin brasilianske motståndare.

Det som istället blir avgörande är hur väl Dos Santos kan stå emot nedtagningarna och sedan ta sig upp om han hamnar på rygg. Särskilt med tanke på att Velasquez enligt många har den bästa konditionen i divisionen och knappast kommer sänka tempot efter ett par ronder.

Logiken säger alltså att brottaren som vanligt har en fördel, men i MMA kan allt hända och sedan UFC-debuten har Dos Santos överträffat sig själv hela tiden. För att ytterligare spä på ovissheten gör Velasquez dessutom sin första match efter en svår axelskada.

Det kan med andra ord sluta hur som helst. Det enda som är riktigt säkert är att man inte får missa den här historiska matchen.

Galans andra utropstecken!

Missa inte den hyperintressanta matchen i lättvikt mellan Clay Guida (29-11) och Ben Henderson (14-2). En UFC-veteran mot yrvädret Henderson som kom in från WEC och gjorde kaos med Jim Miller som bara väntade på sin titelmatch. För vinnaren i kväll väntar mästaren Frankie Edgar.