Lördag 8 Maj
Stockholm

Vilken mardrömsstart, Sverige!

Sverige fick sämsta tänkbara start på handbolls-EM. 26-26 blev resultatet mot Makedonien.
1 av 3
Sverige fick sämsta tänkbara start på handbolls-EM. 26-26 blev resultatet mot Makedonien. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
Den makedoniska publiken kastade in saker på planen.
2 av 3
Den makedoniska publiken kastade in saker på planen. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
Kim Andersson var en av få svenskar som kom undan med ett godkänt betyg.
3 av 3
Kim Andersson var en av få svenskar som kom undan med ett godkänt betyg. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN

Den svenska landslaget inledde handbolls-EM i Serbien med en rejäl missräkning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så når Sverige final

Sverige spelar i grupp B tillsammans med Tyskland, Makedonien och Tjeckien.

* De tre bästa lagen från varje grupp avancerar till ytterligare ett gruppspel, den så kallade "mellanrundan". Grupp A slås då ihop med grupp B, och grupp C gör sällskap med grupp D.

* Lagen får ta med sig de poäng som tagits mot de andra två lagen som går vidare från gruppen.

* Därefter spelas semifinal mellan de två bästa lagen från varje grupp, som sedan möts i finalen. Finalen spelas den 29 januari.

NIŠ. För tio år sedan var Sverige en av världens främsta handbollsnation. På senare år har framgångarna uteblivit, då laget genomgått en generationsväxling. Men inför EM i Serbien hade Sverige fått en drömlottning och sluppit undan stornationer som Frankrike, Spanien och Kroatien.

Chockade av publikstödet

I den första gruppspelsmatchen ställdes Staffan Olssons mannar mot 34:e-rankade Makedonien och allt var som uppdukat för en blågul kross. Men Makedonien - stärkt av det massiva publikstödet - visade direkt att de skulle sälja sig dyrt och med kvarten spelad hade de rödklädda gått iväg till en fyramålsledning. Sverige kom dock tillbaka och när signalen ljöd för halvtid var Sverige i ledning, 14-13.

Fick bara oavgjort

Om den första halvleken avslutades på bästa sätt var det raka motsatsen i början av den andra. Återigen var det Makedonien som var de effektivare av lagen, och återigen hamnade Sverige i underläge. Lagkaptenen Kim Andersson var en av få svenska spelare som kom upp i normal standard.

Sverige kom dock tillbaka och med bara minuter kvar att spela hade man ledningen med två bollar. Då knöt det sig rejält och Makedonien kunde till slut komma undan med ett oavgjort resultat, 26-26.

På tisdag spelar Sverige sin andra match när Tjeckien står för motståndet. Då behöver Sverige vinna för att ha ett bra utgångsläge inför den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland, som spelas på torsdag.

Kastade in saker på planen

Efterspelet till matchen kommer dock inte att handla om det sportsliga resultatet, utan om den makedoniska publiken som skämde ut sig. I den första halvleken, när laget fick tre raka utvisningar, löpte fansen amok och började kasta in saker på planen. Cigarettändare ska enligt TV4 ha varit ett av de föremål som slungades in, och som skärrade de svenska spelarna.

– Det är obehagligt när man inte vet vad det är som ska flyga in, sa Kim Andersson till TV4.

Experten Claes Hellgren var uppriktigt förbannad efter skandalscenerna.

– Det är andra gången nu. Nu måste herrarna vid bordet börja jobba. Det här får inte fortsätta av den osportsliga makedoniska publiken, sa han angående incidenten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela