1 av 2
- Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
2 av 2
- Foto: All Over Press

"Vem fan är Rolf-Göran Bengtsson?"

Nyheter24:s nöjeschef riktar en rejäl spark mot svenska sportredaktioner efter Rolf-Göran Bengtssons Jerringpris.


Elin Kvist

Elin Kvist är Nyheter24:s nöjeschef och självutnämnda ridsportexpert. Är tävlingsryttare i hoppning och fälttävlan och tävlar, för kuriosans skull, för Flyinge RF - samma klubb som självaste Rolf-Göran Bengtsson.

"Vem fan är Rolf-Göran Bengtsson?!". Frågan skär ilsket och infekterat genom sociala medier. Suckande och ifrågasättande. Vad gick fel? Och varför? Var är Zlatan? Eller någon av Sedinarna? Vann alltså en hästgubbe? På riktigt? 2012? Helt sjukt.

Men 45 procent av rösterna talar sitt tydliga språk. Den svenska ridsportens gudfader har äntligen lyckats slå sig igenom bruset av dova bandyklappar och skrålande derbysegrare. Som etta på världsrankingen, innehavare av en pinfärsk världscupseger, EM-guld och OS-silver är Rolf-Göran förste svensk - på nästan allting. Sällan har Jerringpriset varit så välkommet och efterlängtat.

Och så fullkomligt korrekt. 

Sportredaktioner land och rike runt tycks å andra sidan bestå av testosteronvibrationer, innebandysvett och slutspelsskägg.

Reportar som tycker att hästen gör jobbet och ryttaren följer med. Som tror att ridsport och travsport är same shit, different names. Och som inte bryr sig nämnvärt om en man i vita, tighta ridbyxor och figursydda kavajer. 

Men efter otaliga år och hundratals medhavda mellismackor i en bil mellan fotbollsmatcher, basketträningar, innebandykamper, handbollssatsningar, gymnastiklektioner och balettklasser inser man att sportvärldens klimat skiljer sig en hel del sporterna emellan. Med ridsporten som segrare.   
Där stallet allt som oftast är hemvist till det största engagemanget och tyngsta slitet.

Ridsporten är och kommer förmodligen länge förbli sportjournalistikens största miss. Ett område som sportsverige inte bara ignorerar eller förbiser.

Det är ett ämne som dessa journalister är pinsamt okunniga inom. Och redaktioner idiotiska som inte bevakar. För vad man tycks glömma bort är inte bara den extremt stora emotionella betydelsen eller det faktiska nyhetsvärdet. Det är - ur en rent krass synvinkel - även det monetära.

Ridsporten är en kassako utan dess like. En multinationell industri och en källa till oändligt engagemang.

Och ändå är det sist på listan. Snäppet efter beachhandboll och Brommapojkarnas P94:or. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

2 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.