Alex Zanardi bärgade guldet i tempoloppet i klassen H4 handcykel i Paralympics som pågår i London.
1 av 3
Alex Zanardi bärgade guldet i tempoloppet i klassen H4 handcykel i Paralympics som pågår i London. - Foto: Alastair Grant
Italienaren miste båda sina ben i en krasch i Formel ett i Tyskland 2001.
2 av 3
Italienaren miste båda sina ben i en krasch i Formel ett i Tyskland 2001. - Foto: Scanpix
En lycklig Zanardi med sitt guld – en otrolig comeback.
3 av 3
En lycklig Zanardi med sitt guld – en otrolig comeback. - Foto: Alastair Grant

Formel ett-föraren tog guld i paralympics

2001 kraschade Alex Zanardi sina ben i en Formel ett-olycka. I går fick han sin revansch. Italienaren tog nämligen guld i cykel i paralympics.


Zanardis karriär

Italienaren körde sammanlagt 41 tävlingar i Formel ett, fördelat på stallen Jordan, Minardi, Lotus och Williams. Han avslutade sin karriär i Formel ett 1999.

Han har jobbat stenhårt för att ta sig tillbaka efter detta och körde för stallet BMW Italien-Spanien i rally-serien WTCC i en ombyggd bil som kan köras med enbart händerna fram till 2009. Sedan dess har han satsat allt på handcyklingen.

LONDON. En comeback som inte går av för hackor. Italienaren tog på torsdagen guld i tempoloppet i cykel i paralympics. Prestationen är beundransvärd med tanke på att Alex Zanardi, tidigare Formel ett-förare, miste båda sina ben i en bilkrasch i Tyskland 2001.

Zanardi började med handcykling bara för att hålla igång – elva år efter kraschen tog han sportslig revansch genom att bärga guldet i tempoloppet i klassen H4 i handcykling.

– Det är en stor prestation, en av de största i mitt liv. Jag har jobbat väldigt hårt för att ta mig hit, det är underbart att få uppleva detta vid 45 års ålder, säger den italienske mästaren enligt Daily Mail.

Han vann det 16 kilometer långa loppet, som gick på den förra Grand prix-banan Brands Hatch i Kent, på tiden 24 minuter och 50 sekunder. Tvåa blev tysken Norbert Mosandi, 27 sekunder efter italienaren, och bronset knep amerikanen Oscar Sanchez.

Kraschen som kostade honom benen skedde i CART-serien, där han körde för stallet Mo Nunn säsongen 2001. Olyckan skedde på den tyska banan EuroSpeedway Lausitz, sedan han träffats av en annan bil och hans bil delats på mitten.

Senaste nytt

Guide: Vasaloppets 100-årsjubileum

Kramer till VM-semi på nytt årsbästa

1 timme sedan
Medeldistanslöparen Andreas Kramers fick en fin start på inomhus-VM i friidrott i Glasgow. 26-åringen tvingades visserligen pinna på lite extra i slutet av försöken på 800 meter för att knipa en av två direktplatser till semifinal. Men Kramer hade koll på läget och blev tvåa på nytt årsbästa, 1.46,21.

Elvira Öbergs revansch: Tvåa i Holmenkollen

1 timme sedan
Efter en tung säsong och ett svagt individuellt VM tog Elvira Öberg revansch. Den svenska skidskyttestjärnan slutade tvåa i distansloppet i Holmenkollen.

Svenskorna långt från VM-medalj: "Frustrerande"

1 timme sedan
Det blev inga svenska framgångar i finalen i kulstötning i inne-VM i friidrott i Glasgow. Varken Fanny Roos och Axelina Johansson var nära att ta medalj.

Guide: Allt du behöver veta inför F1-premiären

1 timme sedan
Formel 1 är tillbaka för en ny säsong. Kan någon stoppa Max Verstappens jakt på fjärde raka världsmästerskapstitel? Här är allt du behöver veta inför helgens premiär.

Salmings VM-konkurrent svårt skadad: "Skandal faktiskt"

2 timmar sedan
Medaljfavoriten María Vicente föll ihop i höjdhoppet i damernas femkamp i inne-VM i Glasgow. Då tog det lång tid innan stjärnan fick hjälp. Det är en skandal faktiskt. Det kan förlänga rehabiliteringen med veckor eller månader, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist till Aftonbladet.