Trots OS-silvret i somras har Håkan Dahlby det tufft ekonomiskt.
1 av 2
Trots OS-silvret i somras har Håkan Dahlby det tufft ekonomiskt. - Foto: Maja Suslin/Scanpix
Han har väldigt svårt att få sponsorpengar och får alla sina pengar från SOK.
2 av 2
Han har väldigt svårt att få sponsorpengar och får alla sina pengar från SOK. - Foto: Maja Suslin/Scanpix

"Tjänar lika mycket som Zlatan gör på en eftermiddag"

OS-silvermedaljör och en av världens bästa skyttar. Men det är en ständig kamp för att ha råd att försvara blågult i de stora sammanhangen. Håkan Dahlby: "Jag hade varit miljonär utomlands."


Så tjänade några OS-stjärnor

Emma Green Tregaro, höjdhopp: 327 500

Nilla Fischer, fotboll: 448 100

Michel Tornéus, längdhopp: 447 000

Lisa Nordén, triathlon: 240 000 

Missade OS:

Carolina Klüft, längdhopp (slutat): 478 800

STOCKHOLM. Håkan Dahlby är OS-silvermedaljören som tjänar 72 000 kronor om året. De pengar han får kommer från SOK, Sveriges olympiska kommitté.

– När man lever på existensminium för att man inte får några sponsorer och inte får något utrymme i medier, så måste jag förlita mig på SOK. Jag får stipendier och sånt betalt. Men det är vad jag drar in annars. Zlatan Ibrahimovic tjänar det på en eftermiddag, säger Dahlby till Nyheter24.

"Värre efter OS"

Trots OS-silvret ser framtiden dyster ut för Dahlby.

– Jag hade bättre sponsorer för några år sedan, men tittar jag framåt ser det mörkt ut. Det är nästan värre efter OS. Jag trodde att OS skulle öppna många dörrar men det har det inte gjort. Det går runt, men man får vända på varje krona. Jag behöver mer ekonomisk stöttning. Det går inte att koka soppa på spik.

Dahlby berättar om hur tungt det är att ragga sponsorer.

– Jag blir väldigt deprimerad när man ringer runt till tio kontaktpersoner och får nej hela tiden. De sysslar inte med min idrott, bara lagsporter. Det är en nedåtgående ond spiral, så jag gör inte det längre. Jag blir så deprimerad, så för bara några veckor sedan började en kille som sköter det.

Dahlby har till och med varit tvungen att betala resor till vissa tävlingar ur egen ficka.

– SOK står för alla träningsläger. Men vissa tävlingar kommer jag inte iväg till och jag träffar inte min tränare tillräckligt mycket. Åker jag till Italien på tävling måste jag betala det ur egen ficka.

Dahlby driver ett företag, Sharp Shooter, som säljer skytteglasögon, bössor och ammunition via internet. Men företaget har knappt varit aktivt i och med att Dahlby varit tvungen att fokusera på sin karriär.

– Nu efter OS har jag kunnat dra igång igen, och det måste jag göra för familjen. All fokus måste ligga på företaget och få det att gå runt. Skatteverket drar pengar varje månad så det gäller att ligga på. Säsongen börjar inte förrän i februari-mars.

"Hade varit mångmiljonär utomlands"

Har du funderat på att flytta?

– Ja, många gånger. Så duktig som jag är hade jag varit mångmiljonär utomlands, men det är inte så i Sverige. Jag har fått erbjudanden från andra länder. Men vi får se. Det har med familjen att göra. Det svenska samhället är väldigt bra för barn, så vi väntar lite till. Dessutom har min fru fått ett nytt jobb som hon trivs med så vi stannar lite till.

Friidrottarna som också deltog i OS men inte var nära medalj tjänar mycket mer än du.

– Det är bara att gratulera. Men så är det när det gäller friidrotten. Frågar man en vanlig Svensson om de rankar min medalj lika högt som en inom friidrott, så är inte min i samma nivå. Det är typiskt svenskt måste jag säga. Jantelagssverige.

Har du haft några tankar på att sluta när det går så tungt?

– Nej, det har jag väl inte haft. Även fast det gick skit i Peking så hade jag ingen tanke på att sluta för jag visste att jag var på rätt väg. Det var en miss i arbetet och en del grejer som vi inte hade provat inför Peking. Under detta året har vi gjort allt rätt. Varenda grej har vi gjort med perfektion och får ett resultat. Jag hoppas få mer i stipendie från SOK till kommande säsong. Vi är mitt uppe i budgetarbetet nu, om någon vecka ska allt vara klart.

Dahlby ser inte sig själv bo i Sverige många år till.

– Jag ska skjuta några år till. Mitt mål är att ta mig till Rio. Sen ska jag ta ett tränarjobb utomlands och försörja familjen. Det blir något arabland någonstans. Indien är intresserade av att ha en meriterad heltidscoach men det gäller att hitta rätt tidpunkt för att kunna gå på en sådan tjänst. Men jag ska ge skyttet lite tid till.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över – PSG vann klart

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.