Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han är årets idrottare 2012

LeBron James är årets idrottare 2012 enligt Sports Illustrated.
1 av 4

LeBron James är årets idrottare 2012 enligt Sports Illustrated.

Kin Cheung/Scanpix

undefined
2 av 4

undefined

Alan Diaz

James, till höger, kollar in sin NBA-ring tillsammans med lagkamraten och 2006 års "Sportsman of the year", Dwayne Wade.
3 av 4

James, till höger, kollar in sin NBA-ring tillsammans med lagkamraten och 2006 års "Sportsman of the year", Dwayne Wade.

David Santiago/Scanpix

Ringen på nära håll. Där kan vi snacka bling-bling.
4 av 4

Ringen på nära håll. Där kan vi snacka bling-bling.

J Pat Carter/Scanpix

Sport | 04/12/2012 11:10

LeBron James är Sports Illustrateds "Sportsman of the year" 2012. 27-åringen vann åtskilliga priser under säsongen och var enligt Sports Illustrated "bättre än alla andra" under 2012.

LeBron James vann allt han kunde vinna under 2012. Han vann OS-guld med USA. Han vann även NBA med sitt Miami Heat, där han blev utsedd till den mest värdefulle spelaren både i grundserien och i slutspelet. 

Men James själv är förvånad över utmärkelsen Sports Illustrateds "Sportsman of the year".

– Jag minns det som i går när jag skrev på här och helvetet mer eller mindre brakade loss över oss. Att jag, tillsammans med laget, har lyckats fixa till det och ta oss ända hit och att jag får ta emot ett sådant här pris är enormt, säger han till Huffington Post.

Klubb-bytet som fördömdes

Anledningen till att James inte trodde att han skulle kunna få det prestigefyllda priset var hans mycket omdiskuterade klubb-byte 2010 då han gick från Cleveland Cavaliers till Miami Heat. Ett klubb-byte som i basketkretsar är känt som "The decision".

Klubb-bytet direktsändes på ESPN under namnet "The Desicion" och gjorde James till en av USA:s minst omtyckta idrottare. Cavaliers-fans lade upp videos där de brände James tröja och bytet fördömdes av bland andra Magic Johnson och Michael Jordan.


Det är dock inte första gången LeBron James pryder Sports Illustrateds omslag. Första gången hans enorma skepnad frontade magasinet var i februari 2002 då James bara var 17 år. Sedan dess har det blivit ytterligare 17 omslag, varav det sista släpps i butik den tionde december.

2001: En 16-årig Lebron James får teve-uppmärksamhet under sitt andra år i high school.


2011-2012: James har uppvisning under NBA-säsongen.


December 2012: James blir Sports Illustrateds "Sportsman of the year" 2012.