Ibrahim Tuncs största inspiration till nya danser är tvspelet Assassins Creed.
Ibrahim Tuncs största inspiration till nya danser är tvspelet Assassins Creed.

Han gör pole dancing av tv-spel

Lättklädda kvinnor, strippklubbar och kroppar som gnids mot stålpålar. Den förutfattade bilden av pole dancing vill den svenska mästaren Ibrahim Tunc, 24, få bort - med hjälp av tvspel.


Ibrahim Tunc om:

... Vad som inspirerar:

– För mig brukar det oftast vara krigsfilmer eller spel. Men det kan vara vad som helst, sorgliga låter eller lite snabbare.

... Film som inspirerat:

– Prince of Persia, att göra den skulle vara häftigt.

... Låt som inspirerat:

– Stateless med Ariel. Det är mest det instrumentala, jag brukar inte ha så mycket sång.

... Hur man klär sig som pole dancer?

– Vi måste ha på oss något så att vi kan fästa vid stången, det är därför vi ofta har shorts. Sedan har man oftast en kostym som ska förmedla själva showen.

GÄVLE. Nyheter24 har tidigare skrivit om att Cardiff University Pole Dancing Society vill att pole dancing ska bli en OS-gren. I samband med OS i somras arrangerades en tävling i London för att göra reklam för sporten.

Bland deltagarna fanns en svensk mästare.

Ibrahim Tunc, 24, har tränat pole dancing i två år. Han tävlar för Pole and Fitness Studio i Gävle – och för några veckor sedan vann han sitt andra SM-guld.

Inspirationen till sitt guldnummer hämtade han från tevespelens värld.

– Om jag gör en show så bestämmer jag någon slags story som jag ska fömedla. Jag tog inspiration från spelet Assasins Creed. Det var själva huvudkaraktären som inspirerade mest, det blev ett ganska manligt nummer med mycket fighting-stil i det hela, säger Ibrahim.

"Många vill testa"

Pole dancing förknippas ofta exklusiva strippklubbar där lättklädda kvinnor dansar inför berusade män. Denna stereotyp vill Ibrahim förändra.

– Det är absolut inte vad man tror att det är, när man väl ser pole dancing på riktigt så ändrar man sin uppfattning.

Pole dancing är en dansform som är starkt förknippad med kvinnor, under SM var det totalt 15 deltagare varav fyra var killar. Men Ibrahim Tunc känner inte att han möts av mycket fördomar från folk som inte tävlar i pole dancing.

– Från början vet folk inte vad pole dancing är för något. Men när jag förklarar vad det är så vill många testa på det.

Är det viktigt att pole dancing är sexigt?

– Nej, det är inte viktigt, det ska inte vara sexigt. Det är klart att man kan tänka på det, det kan vara sexigt och så men det är ingenting man tänker på när man gör en show.

Tror du att pole dancing hade blivit en bra OS-gren?

– Ja, det tror jag verkligen det hade blivit.

Ibrahim Tunc berättar att publiken får se en häftig show när de besöker en tävling. Han sätter själv upp sina egna nummer och tränar hårt inom flera olika dansformer för att utvecklas. Att göra akrobatik runt en stång kräver starka muskler och en hög smärtgräns. Låren får ta rejält med stryk under ett nummer.

– Man får lite blåmärken, men man härdar ut sig. Efter ett tag känns det inte så mycket, det är bara att fortsätta att träna.

Ibrahim tog sig inte till final i tävlingen i somras. Nu tränar han inför ytterligare en tävling i London nästa år. Men skulle polce dancing komma med i OS-programmet är en satsning mot Rio de Janeiro en självklarhet för Ibrahim.

Se Ibrahim Tunc dansa här:


Se Ibrahims guldnummer för bara några veckor sedan:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hugo Larsson skadad – lämnar landslaget

Fansen får ersättning – efter Messis frånvaro

1 timme sedan
När Lionel Messis Inter Miami åkte till Hong Kong för ett möte med ett lokalt all star-lag hade fansen fått löftet att argentinaren skulle spela minst en halvlek.

Ronaldo vilar – spelar inte mot Sverige

2 timmar sedan
Cristiano Ronaldo, 39, har vräkt in mål mot Sverige genom åren. Det gör han inte på torsdag. Världsstjärnan vilas av Portugals förbundskapten Roberto Martínez.

Seger för Norrköping som förlänger vinstsviten

idag 08:00
Serieledande Norrköping förlänger segersviten i Svenska Basketligan herr, på måndagen vann vinstmaskinen hemma mot fjärdeplacerade Jämtland. Efter segersiffrorna 90-79 (26-16, 24-28, 22-9, 18-26) har nu Norrköping fem raka segrar. Jämtlands svit på sex matcher i rad utan förlust bröts dock.

Världstvåans sorg – pojkvännen död

idag 07:26
Belarusisk ishockey har sorg.

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

idag 06:59
Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.