Sverre Liliequist gör Youtube-succé efter att ha gjort en backflip – trots att han jagas av en lavin.
1 av 2
Sverre Liliequist gör Youtube-succé efter att ha gjort en backflip – trots att han jagas av en lavin. - Foto: SCANPIX/YOUTUBE
Sverre är, tillsammans med sin radarpartner Kaj Zackrisson, en legendar inom freeriding.
2 av 2
Sverre är, tillsammans med sin radarpartner Kaj Zackrisson, en legendar inom freeriding. - Foto: Svenska Dagbladet/SCANPIX

Här är svensken som jagas av en lavin – och gör en backflip

Vad gör du om du är på väg ner för ett berg på skidor i 30 graders lutning och jagas av en lavin? Troligtvis inte en backflip som den svenske freeride-åkaren Sverre Liliequist i alla fall.


Sverre Liliequist

Är en av Sveriges bästa freeride-åkare genom tiderna. Startade, tillsammans med sin radarpartner Kaj Zackrisson, upp skidmärket Kask. Tillsammans har de dessutom gjort dokumentärfilmen ”Très Bonne Équipe” om deras liv på vift som skidåkare. 

ZERMATT. Freeriding, eller friåkning som det heter på svenska, är en extremsport som väldigt få vågar sig på. Riskerna uppe på bergstopparna i världen är stora och ett litet felskär kan betyda döden. 

Men ändå finns det en liten skara människor som varje dag trotsar döden och söker adrenalinkickar mellan snö och synliga klippor.

Den svenske professionella skidåkaren Sverre Liliequist, 40, är en av dem. För bara några dagar sedan stod han för en uppvisning som till och med sätter skräck i den värsta extremåkaren. Mitt under ett åk i tävlingen Skiers Cup drogs en lavin igång bakom Liliequist. Svensken lät dock inte lavinen stoppa honom – snarare tvärtom. 

"Som att surfa en riktigt stor våg"

Precis när han kom fram till en klippkant med lavinen i hasorna slår Liliequist till med en backflip och landar i princip i lavinen. Men han klarar sig ut ståendes och åker i från den stormande snömassan.

– Jag vill avdramatisera det där med att det var en stor lavin, men det är klart det blir väldigt effektfullt när det rasar snö runt om en, ungefär som att surfa en riktigt stor våg. Visst hade jag koll på att det rasade snö vid sidan av mig, men kanske inte riktigt att det var så mycket, hälsar Liliequist via mejl från Schweiz till Nyheter24 och fortsätter.

– Jag tänkte att jag hade ett bra åk på gång och att jag nog skulle kunna sätta den landningen, det var ju så perfekta förhållanden, fin snö, allt var på topp, skriver Liliequist som också vill försäkra om att säkerheten är rigorös under tävlingen med säkerhetsutrustning, säkerhetsansvariga och helikoptrar som står redo ifall någonting skulle hända.  

När Liliequist kom ner till de andra i en fålla längre ner möts han av stort jubel där någon bland annat kallar honom för "the swedish butcher". I skrivande stund har dessutom över 288 000 sett Youtube-klippet som lades upp i måndags.

Har det varit stort pådrag kring ditt åk i efterhand? 

– Du sa just att det var 125 000 (när frågorna ställdes i onsdags eftermiddag reds.anm.) som har sett det hemma, och jag fick mail från ESPN.COM och Good morning America TV ABC show, så ja det är inte varje dag det händer.

Förstår du att det blir uppmärksammat?

 – Ja det är klart, det var ett riktigt bra åk, riktigt bra filmat och förhållandena var på topp, det är mycket som skall stämma mellan snö, ljusförhållanden, åkare, filmare, helikopterpilot och så vidare för att det skall bli så bra bilder som det blev denna gången!

Vad fick du höra av de andra när du kom ner?

– Att det var en bra prestation och att det blev riktigt bra foto och filmklipp, svinkul!

Är "the swedish butcher" ditt nya smeknamn nu? 

 Nej, det tror jag inte, en slaktare hade inte haft mycket att hämta på det berget vi körde, det krävs skidåkare av världsklass för att klara av det vi håller på med.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!