Efter skräckskadan: Kan få betala sjukhusnotan själv

Som att inte den hemska skadan vore nog – basketstjärnan riskerar att få stå för alla kostnader själv.
Nu har det blossat upp en stor debatt kring spelarnas kontrakt, och trots att de drar in över fem miljarder till ligan är det inte säkert att de får hjälp med eventuella skador.


Kevin Ware råkade ut för en riktigt allvarlig skada när hans Louisville mötte Duke i amerikanska collegebasketens kvartsfinal – något som kan ha förstört hans framtida karriär. 

Collegebasketen i USA har länge debatterat angående sjukhusförsäkringar kring sina spelare, om skolan ska stå för eventuella kostnader eller inte. I Wares, och många andra spelares fall, är det oklart om han har ett kontrakt som sträcker sig över alla fyra collegeåren, eller bara år för år. 

Detta betyder att vid en skada som denna har hans lag möjlighet att säga upp avtalet, och Ware och hans familj får betala sjukhuskostnaderna själva. 

Karriären kan ta slut

Salon.com skriver att NCAA får in runt fem miljarder kronor genom spelarna till ligan – ändå riskerar alltså Wares att få både sin proffskarriär och sin ekonomi förstörd. 

Det är inte säkert att den "katastrof-försäkring" som finns i NCAA täcker Wares skador. 

– Om du inte förlorar en kroppsdel eller rörelsen i en av dina kroppsdelar räknas det inte som en ”katastrofal skada”. Det är då helt upp till skolan eller dig själv, säger Ramogi Huma, president för college-spelarnas intresseförening, säger han enligt New York Times

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!