Jens Lindqvist om varför vi är lika goda kålsupare allihopa.
Jens Lindqvist om varför vi är lika goda kålsupare allihopa. - Foto: Nyheter24

"Den som själv är utan skuld kastar första stenen"

Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist om den uppjagade stämningen mellan fotbollssupportrar, polis och media – och att vi är lika dåliga allihopa.


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på twitter.

Den allsvenska våren 2013 kommer att skrivas till historien som en av de mest jävliga säsongsstarterna under 2000-talet. Den har varit jävlig på för många sätt – och rispat upp en gammal enträgen sårskorpa som aldrig riktigt vill läka. Därför är vi återigen i en förtroendekris som den här veckan framför allt har mynnat ut i en infekterad debatt om supportrar, polisen och media. En debatt som ingen kan vinna. Men jag kan i alla fall konstatera att vi är lika goda kålsupare allihopa.

Allsvenskan kommer aldrig att kunna utmana de större ligorna rent sportsligt på kontinenten. Det vet vi. Om inte annat har vi fått höra det i spridda skurar tröttsamt ofta. Men allvetaren Leif Boork och hans jämlikar kan säga vad de vill. Det är viktigt att påpeka att det är fotbollsallsvenskan som regerar i det här landet. Det ser man både på läktarna och vad folk vill läsa om i tidningarna. 

De som tvivlar på påståendet besökte inte Friends arena i söndags. Där möttes nästan 22 000 personer upp, i en cupfinal (!), och bjöd på en passionerad folkfest. I 120 minuter. När både Djurgårdens och IFK Göteborgs klacksektioner sjöng i skytteltrafik med långsidorna i den andra halvleken höll trycket på nationalarenan samma klass som världsberömda Westfalenstadion och Anfield gör i sina bästa stunder.

Därför är det mer än bara tråkigt att några enstaka rötägg orättvist stal veckans rubriker. För de är just det. Enstaka rötägg. Och de finns överallt i samhället. Från korvgubben på stan till läkaren på akuten. Det är därför inte konstigt att det finns supportrar, eller anhängare som jag gärna vill skriva, som låter reptilhjärnan styra över sina handlingar och kastar upp en brinnande bengal på motståndarklacken. Precis som det inte är konstigt, om än mer allvarligt, att det finns ett fåtal människor inom poliskåren som använder övervåld mot supportrar i hätska situationer. Idioter genomsyrar hela samhället och det kommer vi med all sannolikhet aldrig att komma i från – även om vi kan lagföra ett par stycken ibland.

Jag kommer dock aldrig att försvara personen som skickar en stol i huvudet på en ordningsvakt. Eller en polis som omotiverat misshandlar en fotbollssupporter med batong.

Problemet är att vi människor har oerhört svårt att inte klumpa ihop grupper med enskilda individer. Det är därför många supportrarna känner sig orättvist behandlade av media – och de schablonbilder av supportrar, eller huliganer som fotbollsoskulderna skulle kalla dem, som vi förmedlar. Och det gör inte saken bättre att Svenska fotbollförbundet straffar klubbarna och därmed supportrarna för en (!) människas halvätna päron.

Men fråga en polis vad hon eller han tycker om att bli kallad "snutjävel" med alla värderingar som det ordet innefattar. Eller en simpel sportjournalist, som får stå till svars för hela journalistkårens "dynga" dagligen.

Givetvis är ansvaret hos journalister och poliser större än hos en fotbollssupporter. Men vi kommer aldrig komma i från det faktum att det aldrig är bra att generalisera. Precis som det faktum att vi alla generaliserar. 

Den som själv är utan skuld kastar första stenen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

2 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

3 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.