Söndag 20 Jun
Stockholm

"Helt uteslutet med regnbågskläder under Olympiska spelen"

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger att det är "uteslutet" att någon av de svenska OS-deltagarna gör en liknande protest som Emma Green Tregaro i OS.
1 av 4
SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger att det är "uteslutet" att någon av de svenska OS-deltagarna gör en liknande protest som Emma Green Tregaro i OS. Foto: SCANPIX
De här naglarna gett stora reaktioner världen över.
2 av 4
De här naglarna gett stora reaktioner världen över. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Stefan Lindeberg säger att svenskarna riskerar att slängas ut från OS om de protestera mot anti-gaylagarna.
3 av 4
Stefan Lindeberg säger att svenskarna riskerar att slängas ut från OS om de protestera mot anti-gaylagarna. Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Men andra ord blir dem tystade, precis som Green Tregaro i höjdhoppsfinalen i friidrotts-VM.
4 av 4
Men andra ord blir dem tystade, precis som Green Tregaro i höjdhoppsfinalen i friidrotts-VM. Foto: Ivan Sekretarev/SCANPIX

Svensk idrottare får inte demonstrera mot Rysslands anti-gaylagar under OS i Sotji. Det fastslår den svenska olympiska kommitténs, SOK, ordförande Stefan Lindeberg:
– Det är helt uteslutet, säger han till TT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att Emma Green Tregaro nästan unisont hyllades världen över för sin tysta, men färggranna, protest mot de ryska anti-gaylagarna kommer vi inte få se något liknande av svenska atleter under OS i Sotji om drygt fem månader. 

Precis som Green Tregaro blev stoppad av det svenska friidrottsförbundet i höjdhoppsfinal i VM att måla sina naglar i regnbågsfärger, kommer den svenska OS-truppen att förbjudas att protestera mot lagarna under de olympiska spelen.

"Helt uteslutet"

– Det är inte aktuellt. Flera har föreslagit att truppen ska bära regnbågs-pins och annat, men det är helt uteslutet med den typen av aktiviteter. IOK (Internationella olympiska kommittén) är väldigt strikt med det här, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Risken är att de svenska atleterna skickas hem från OS.

"Kan få åka hem från OS"

– Det är en teoretisk fråga. Men om man bryter mot en av IOK:s regler så är den yttersta bestraffningen att man får åka hem från OS.

Främst handlar det om IOK:s reglemente.

– Det kanske är att trivialisera frågan men lika lite som man kan gå omkring med reklam hur som helst, lika lite kan man gå omkring med politiska symboler. Man kan som individ ha synpunkter på hur olika länder agerar men vi kan inte använda idrottsarenan för att demonstrera de uppfattningarna, säger Lindberg till TT. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela