SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger att det är "uteslutet" att någon av de svenska OS-deltagarna gör en liknande protest som Emma Green Tregaro i OS.
1 av 4
SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger att det är "uteslutet" att någon av de svenska OS-deltagarna gör en liknande protest som Emma Green Tregaro i OS. - Foto: SCANPIX
De här naglarna gett stora reaktioner världen över.
2 av 4
De här naglarna gett stora reaktioner världen över. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Stefan Lindeberg säger att svenskarna riskerar att slängas ut från OS om de protestera mot anti-gaylagarna.
3 av 4
Stefan Lindeberg säger att svenskarna riskerar att slängas ut från OS om de protestera mot anti-gaylagarna. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Men andra ord blir dem tystade, precis som Green Tregaro i höjdhoppsfinalen i friidrotts-VM.
4 av 4
Men andra ord blir dem tystade, precis som Green Tregaro i höjdhoppsfinalen i friidrotts-VM. - Foto: Ivan Sekretarev/SCANPIX

"Helt uteslutet med regnbågskläder under Olympiska spelen"

Svensk idrottare får inte demonstrera mot Rysslands anti-gaylagar under OS i Sotji. Det fastslår den svenska olympiska kommitténs, SOK, ordförande Stefan Lindeberg:– Det är helt uteslutet, säger han till TT.


Trots att Emma Green Tregaro nästan unisont hyllades världen över för sin tysta, men färggranna, protest mot de ryska anti-gaylagarna kommer vi inte få se något liknande av svenska atleter under OS i Sotji om drygt fem månader. 

Precis som Green Tregaro blev stoppad av det svenska friidrottsförbundet i höjdhoppsfinal i VM att måla sina naglar i regnbågsfärger, kommer den svenska OS-truppen att förbjudas att protestera mot lagarna under de olympiska spelen.

"Helt uteslutet"

– Det är inte aktuellt. Flera har föreslagit att truppen ska bära regnbågs-pins och annat, men det är helt uteslutet med den typen av aktiviteter. IOK (Internationella olympiska kommittén) är väldigt strikt med det här, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Risken är att de svenska atleterna skickas hem från OS.

"Kan få åka hem från OS"

– Det är en teoretisk fråga. Men om man bryter mot en av IOK:s regler så är den yttersta bestraffningen att man får åka hem från OS.

Främst handlar det om IOK:s reglemente.

– Det kanske är att trivialisera frågan men lika lite som man kan gå omkring med reklam hur som helst, lika lite kan man gå omkring med politiska symboler. Man kan som individ ha synpunkter på hur olika länder agerar men vi kan inte använda idrottsarenan för att demonstrera de uppfattningarna, säger Lindberg till TT. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Så tycker fotbollsfansen om VAR

3 timmar sedan
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.